O serie de tensiuni mai mari sau mai mici din arena mondială fac ca presa intenţională să îşi menţină în continuare vigilenţa şi să reflecte obiectiv realitatea, dar dacă semnele sunt bune sau rele, asta rămâne de văzut.
China, de exemplu, afirmă că „va respecta întrutotul modul de viaţă şi sistemul social din Taiwan în cazul în care insula i se va alipi în mod paşnic şi dacă securitatea naţională va fi apărată”, se arată într-o declaraţie a Partidului Comunist Chinez, apărută în oficiosul China Peoples’ Daily. Pe de altă parte însă, potrivit publicaţiei South China Morning Post, un ziar din Hong-Kong, „preşedintele chinez Xi Jinpimg s-a întâlmit pentru prima oară, în Shanghai, cu Carrie Lam, şefa administraţiei din Hong Kong, după protestele de pe insulă izbucnite luna trecută, şi a declarat că are ‘deplină încredere’ în ea, lăudând-o totodată pentru eforturile depuse în aplanarea crizei”.
Rămânem în China, unde „preşedintele francez Emmanuel Macron s-a bucurat de o primire fastuoasă din partea preşedintelui Xi”, după cum relatează francezul Le Figaro. Dar tot un ziar francez, Le Monde, scrie că „Macron a trebuit să facă faţă ambiguităţilor preşedintelui chinez”. Acelaşi ziar precizează că „preşedintele Macron a fost prezent, ieri, la inaugurarea celei de-a doua ediţii a Târgului Importurilor din Shanghai, menit să demonstreze deschiderea în afară a economiei chineze tocmai când ţara e acuzată că blochează accesul firmelor din străinătate”.
În Mexic, preşedintele ţării, Andrés Manuel López Obrador, anunţă că „se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump şi va vedea despre ce fel de colaborare va putea fi vorba apărându-se totodată suveranitatea ţării”, se precizează în ziarul mexican El Universal. Cotidianul american The Washington Post adaugă că „declaraţia survine după ce nouă membri ai unei familii de mormoni americani au fost asasinaţi în nordul ţării”. Un alt ziar mexican, Cronica de Hoy, precizează că „atacul s-a semnalat în Chihuahua” şi că „printre victime se numără trei femei şi patru minori”.
În sfârşit, după cum era de aşteptat, România continuă şi ea să se afle în atenţia presei date fiind evenimentele de luni. Cotidianul Le Monde titrează: „Guvernul minoritar al lui Ludovic Orban obţine încrederea parlamentului”. Şi tot Le Monde precizează că a fost vorba despre o criză „care împiedica țara să desemneze un candidat pentru Comisia Europeană și să completeze echipa Ursulei von der Leyen”. Din Marea Britanie, prestigiosul Financial Times observă şi el că „Partidul Naţional Liberal câştigă votul de încredere punând capăt unei nesiguranţe politice”. În acelaşi ziar însă, un analist avertizează: „Partidul Naţional Liberal va fi expus multor riscuri şi se va concentra mai mult…. asupra alegerilor legislative viitoare decât asupra unei politici eficiente”. Oricum, ce puţin din punctul de vedere al României, se pare problema comisarului european din partea ţării a fost soluţionată. Agenţia Reuters a anunţat că „noul guvern îl va propune europarlamentarul Siegfried Mureşan pentru funcţia de comisar”. Tot Reuters mai adaugă că, „potrivit declaraţiilor unui oficial român, nominalizarea va fi trimisă la Bruxelles în cursul zilei de azi (miercuri)”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR