Serbia nu va achiziţiona sisteme de rachete ruseşti S-400, statul nu dispune de bani pentru a plăti pentru acest sistem, a explicat președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić. Serbia nu intenționează să achiziţioneze sisteme rusești S-400, a declarat marţi, președintele sârb, Aleksandar Vucic, în direct la televiziunea națională RTS, atunci când a fost întrebat despre posibilele sancțiuni impuse de SUA la adresa Serbiei, în cazul în care Belgradul va achiziționa S-400.
Aleksandar Vučić a răspuns astfel la această întrebare: „Ceea ce am văzut este o armă impresionantă. Nu intenționăm să achiziţionăm, (sisteme S-400), pentru că nu avem banii necesari pentru a plăti pentru acestea, având în vedere construcția de autostrăzi și numeroase proiecte.
„Știţi, atunci când ai astfel de arme, nimeni nu te va mai ataca. Acolo unde există S-400 nu mai zboară nici piloții americani, nici alții nu mai zboară: nici deasupra Turciei, nici deasupra Siriei nu mai zboară piloții israelieni, cu excepţia Înălţimilor Golan. Avem o aviație, cea mai puternică din toate timpurile, vom consolida apărarea antiaeriană cu Panţîr şi cu altele care nu se regăsesc pe lista de sancțiuni”, a declarat președintele.
„Serbia este o țară mică, înconjurată din toate părțile de NATO. Intenționăm să construim relații cu absolut toată lumea, dar nu vom fi ca puiul de căprioară Bambi, pe care oricine îl poate înghiți, când are chef. Niciodată nu îmi voi permite o astfel de iresponsabilitate cum a fost cea din anii 90, ai secolului XX, şi să fim atât de slabi”, a subliniat el.
Aleksandar Vučić a asistat la exercițiile Slavic Shield-2019, timp în care a examinat divizia de sisteme de rachete antiaeriene S-400 și o baterie de complexe de rachete Panţîr ale Forțelor Armate Ruse. După această vizită, el și-a exprimat convingerea că Serbia și-ar putea permite într-o bună zi un astfel de complex de sisteme de rachete. Exerciții ale forţelor de apărare antiaeriene ruso-sârbe Slavic Shield-2019/Scutul Slav-2019 au avut loc pentru prima dată și s-au derulat în două etape. Prima etapă a avut loc, în luna septembrie, în regiunea Astrahan, din Rusia, la baza militară a Centrului de instruire a Forțelor Aerospaţiale Ruse. În cea de-a doua etapă, la manevrele militare au luat parte subunități ale sistemului de rachete antiaeriene S-400 și ale sistemelor de apărare antirachetă Panţîr-S, precum și sisteme antiaeriene Neva-M1T și Kub-M ale Forțelor Aeriene și ale Ministerului Apărării din Serbia./vdraguta/lbadiu
Agenţia de presă TASS – 6 noiembrie