Câteva mii de oameni au demonstrat sâmbătă pe străzile oraşului israelian Tel Aviv, solicitând demisia premierului Benjamin Netanyahu – scrie portalul local de limbă engleză Ynet. Potrivit publicaţiei, la protest au participat aproximativ 5000 de persoane care au venit la chemarea organizaţiei civice numită Mişcare pentru o Guvernare de Calitate. Sub sloganul „Să plece! Israel este mai important!” participanţii la protest au solicitat mai multă democraţie şi un Israel mai puternic.
Poziţia politică al lui Netanyahu s-a destabilizat – deși în urma alegerilor anticipate din septembrie a fost desemnat pentru formarea guvernului – deoarece în luna octombrie a fost nevoit să-i restituie mandatul preşedintelui Reuven Rivlin, din cauză că nu a reuşit să formeze o coaliţie majoritară în parlament.
Această acţiune are loc într-un context politic complicat. Pe de o parte săptămâna trecută procurorul general al Israelului, Avichay Mandelblitt a recomandat punerea sub acuzare al lui Netanyahu în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani. Împotriva premierului s-au formulat trei capete de acuzare şi potrivit opiniei juriştilor este posibil să fie condamnat la o pedeapsă de chiar zece ani de închisoare. Prim-ministrul a calificat trimiterea sa în judecată drept o tentativă de puci şi a declarat că nu va demisiona din funcţie. Acesta şi-a susţinut nevinovăţia şi i-a acuzat pe anchetatori că au acţionat sub influenţe politice. A spus că anunţul privind trimiterea sa în judecată a fost dat exact atunci când formarea guvernului a ajuns în impas. Netanyahu a declarat că toată procedura juridică a fost coordonată de forţe interesate în îndepărtarea partidelor de dreapta de la putere iar presa a ținut sub tăcere aceste acțiuni. Marţea trecută, imediat după anunţul făcut de procurorul general, în Tel Aviv a avut loc o demonstraţie în favoarea lui Netanyahu cu participarea a câtorva mii de persoane, unde premierul a repetat că este victima unor acţiuni judiciare care se desfăşoară la comandă politică.
Pe de altă parte, în Israel are loc o criză politică după ce nici după două alegeri anticipate nu s-a reuşit formarea unui guvern. Conform constituţiei israeliene, premierul desemnat are la dispoziţie un termen de 28 de zile pentru formarea guvernului, pe care preşedintele mai poate să-l prelungească cu încă două zile. În caz de eşec, preşedintele poate să desemneze o altă persoană şi dacă nici după două tentative nu se va reuşi formarea guvernului, atunci se vor convoca noi alegeri parlamentare. Acum ţara se află în această situaţie şi parlamentul caută o soluţie pentru evitarea organizării unor noi alegeri anticipate, pentru a treia oară în decurs de un an.
Deşi demonstraţia de sâmbătă formal era o mişcare apolitică, totuşi nu poate să fie întâmplător că aceasta a avut loc la câteva ore după ce liderul opoziţiei, Benni Ganz a solicitat demisia premierului Benjamin Netanyahu din cauza problemelor pe care le are cu justiţia. Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare.
Tot sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Tel Aviv, Gantz a solicitat liderilor partidului conservator Likud al lui Netanyahu să-și dea acordul pentru un guvern de unitate națională şi cu un premier rotativ, pentru a evita reluarea, pentru cea de-a a treia oară în acest an, a alegerilor generale. „Voi fi prim-ministru în primii doi ani”, a spus Gantz. „Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia”.
Székely Ervin
RADOR – 1 decembrie