Peste o săptămână se vor împlini şapte luni de când în Hong Kong au început demonstraţiile împotriva creşterii influenţei Chinei, şi protestele continuă.
În noaptea de duminică spre luni au avut loc mai multe ciocniri între protestatari şi poliţia din Hong Kong. Portalul South China Morning Post (SCMP) a relatat în mai multe articole despre demonstraţia de ieri la care – ca de obicei – au participat zeci de mii de oameni. La o săptămână după alegerile locale câştigate de opoziţie, în timpul zilei protestatarii au pornit la un marş care s-a desfăşurat paşnic. Mulţi au participat la marş cu copii mici şi atmosfera a fost una paşnică, chiar festivă. Seara însă caracterul protestului s-a schimbat. La o oră după lăsarea serii, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. Potrivit comunicatului forţelor de ordine, măsura a fost luată deoarece unii protestatari au pus în funcţiune bombe cu fum. După intervenţia poliţiei, grupuri de demonstranţi au distrus magazine şi restaurante despre care bănuiau că au proprietari care cooperează cu guvernul chinez. Poliţia pe lângă gaze lacrimogene a folosit proiectile de cauciuc, iar protestatarii au ripostat cu cărămizi, au blocat drumuri, au ridicat baricade şi au aruncat coctailuri Molotov pe o maşină a poliţiei.
În urmă cu o săptămână opoziţia a câştigat detaşat alegerile locale. Dintre cele 452 mandate au câştigat 392, ceea ce arată că populaţia oraşului simpatizează cu demonstranţii şi condamnă încercările guvernului chinez de a influenţa deciziile administrative. Demonstraţia de duminică s-a desfăşurat sub sloganul: „Să nu uităm de ce am început!”, ceea ce înseamnă că nici după victoria repurtată în alegeri demonstranţii nu se vor opri până nu vor obţine toate revendicările – scrie SCMP. Iniţial protestele vizau doar un proiect de lege potrivit căruia infractorii puteau fi extrădaţi Chinei. Proiectul de lege cu pricina între timp a fost retras, însă acum protestatarii au mai multe revendicări. Ei solicită anchetarea abuzurilor comise de poliţie împotriva demonstranţilor de către un organism independent, solicitare refuzată până acum de autorităţi. Demonstranţii mai solicită să fie retrasă calificarea de către autorităţi a demonstraţiilor ca fiind „tulburări”; retragerea tuturor măsurilor prin care a fost ştirbită autonomia Hong Kong-ului; eliberarea demonstranţilor arestaţi sau reţinuţi; introducerea dreptului universal de vot. Cea mai importantă revendicare însă este demisia guvernatorului Carrie Lam, pe care îl acuză că ar fi omul Beijing-ului şi nu al Hong Kong-ului.
Hong Kong s-a reunificat cu China în anul 1997, până la acel moment fusese colonie britanică. Condiţia reunificării paşnice a fost acceptarea de către China a principiului „o ţară, două sisteme”, ceea ce a însemnat că în Hong Kong se va păstra în continuare pluripartidismul, libertatea de expresie şi economia de piaţă. Potrivit convenţiei dintre China şi Marea Britanie Hong Kong-ul îşi va putea păstra autonomia timp de 50 de ani. Experţii politici însă sunt de părere că Beijing-ul în ultimii ani a făcut tot posibilul pentru a-şi mări influenţa în oraş.
Székely Ervin, Rador – 2 decembrie