Începută ieri (3 decembrie), reuniunea de două zile a liderilor din ţările membre ale NATO ocupă, după cum era de aşteptat, prima pagină a ziarelor străine, dar nici alte evenimente nu sunt neglijate.
Exemplul ar putea fi un articol apărut în revista americană Newsweek, al cărui titlu precizează: „Iranul pledează pentru o coaliţie exclusivă a statelor din Orientul Mijlociu, dar în curând va participa la nişte manevre alături de Rusia şi China”. Potrivit aceluiaşi ziar, „comandantul forţelor navale iraniene, amiralul Hossein Khanzadi, a precizat că manevrele se vor desfăşura în nordul Oceanului Indian, în perioada 22 decembrie – 20 ianuarie”. Făcând acelaşi anunţ şi citând agenţia rusă de ştiri TASS, cotidianul israelian Ha’aretz observă că vestea survine în pofida faptului că „preşedintele rus Vladimir Putin a criticat recent continua extindere a NATO – un demers care, în opinia sa, nu are niciun rost dată fiind absenţa vreunei ameninţări din partea Moscovei după dezmembrarea Uniunii Sovidetice, survenită în anul 1991”. Referindu-se la acelaşi anunţ, un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, concluzionează că, „fiind un duşman comun, Statele Unite au apropiat şi mai mult Rusia de China”.
Dar să ne întoarcem în Europa, unde, după cum am menţionat anterior, summitul NATO de la Londra atrage atrenţia întregii lumi, inclusiv pe cea a presei internaţionale. Jurnalişii s-au arătat cu osebire curioşi să afle opinia preşedintelui american Donald Trump despre recenta declaraţie a omologului său francez, Emmanuel Macron, potrivit căreia, NATO s-ar afla în „moarte cerebrală”. Ziarul american „The New York Times” îl citează pe preşedintele Trump, care a susţinut că „declaraţia preşedintelui Macron este foarte periculoasă”, fiind „absolut insultătoare la adresa alianţei”. Acelaşi ziar aminteşte însă că tot „Donald Trump, cu mai multă vreme în urmă, declarase că NATO este o organizaţie vetustă”. În Franţa, ziarul financiar Les Echos relatează şi el că, „în opinia lui Trump, Macron a vorbit insultător despre NATO”. O altă publicaţie franceză, Le Temps, consideră că „NATO este o broască de la care lui Macron îi lipseşte cheia”. Dar tot din Franţa, Le Figaro afirmă că „Macron şi-a asumat declaraţiile în faţa lui Trump”.
În sfârşit, tot NATO ocupă şi prima pagină a altor ziare. Iată câteva mostre: „Dacă NATO întoarce spatele Turciei, organizaţia face o greşeală istorică”, titrează cotidianul turc Sabah. Şi tot Sabah afirmă că, în opinia fostului secretar general al NATO, Anders Rasmussen, actualul summit NATO este „o reuniune extrem de riscantă”. Dar dilema exprimată de ziarul The Washington Post în titlul unui articol ne pune pe gânduri: „Şi-ar onora aliaţii NATO promisiunea de a-i apăra pe membrii atacaţi? Depinde pe cine întrebi”…
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR