Proiect dedicat Revoluției române din decembrie 1989
Muzeul Național Cotroceni organizează joi, 12 decembrie 2019, ora 10.00, vernisajul expoziției „30 de ani și o zi – revoluția tinerilor” și conferința cu participare internațională „30 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi”.
Proiectul, realizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, GOETHE – INSTITUT BUKAREST, Centrul Ceh și Programul de Master „Istoria Comunismului în România”, din cadrul Facultății de Istorie a Universității București, marchează 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist, fiind, totodată, și un omagiu adus eroilor martiri care și-au jertfit viața luptând pentru libertate și democrație.
Conferința „30 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” va fi împărțită în trei secțiuni, având următoarele teme:
· Memoria și istoria prăbușirii regimurilor comuniste din țările din Centrul și Estul Europei;
· Istoria și memoria regimului comunist în programa școlară actuală;
· Comunismul rezidual în societatea actuală: cauze și consecințe;
La eveniment vor participa: Andrei Muraru, Consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă din cadrul Administrației Prezidențiale; Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale; Matei Gheboianu, Coordonator al Masterului de Istoria Comunismului în România, din cadrul Facultății de Istorie a Universității București; Ulrich Pfeil, profesor la Université de Lorraine (Nancy/Metz); Robin Ujfaluši, director Centrul Ceh la București; Doru Mărieș – Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie; Conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; Cristina Diac – Cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului; Liviu Tofan, istoric – fost director al postului de radio „Europa Liberă”; Alexandra Toader, istoric, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.
Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, TVR, Rador, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, HYPTV, Tanănana, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com, Revista Cultura, SeeBucharest.