Luni, 9 decembrie 2019 în sala festivă a Primăriei orașului Bichișceaba (Békéscsaba), s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș, în care convieţuiesc cinci minorități: română, slovacă, germană, rromă și poloneză, alături de majoritatea maghiară. La acest eveniment a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. În Bichișceaba trăiesc un număr de aproximativ 60.000 de locuitori, iar acesta este orașul de reședință al județului Bichiș (Békés), în care se află și cele mai numeroase comunități românești din Ungaria. La eveniment, din partea minorității române, au participat Bertold Netea, vicepreședintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), prof. Teodor Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba, ș.a.
Printre oficiali, s-au regăsit Emil Kucsar, consulul general al Slovaciei la Bekescsba, Szarvas Péter, primarul orașului Békéscsaba, reprezentanţi ai minorităţilor din oraş, precum și în jur de 150 de participanți. Manifestarea s-a deschis prin cuvântul primarului Szarvas Péter, care a subliniat importanța acestei sărbători și prezența benefică a celor cinci minorități în orașul Bichișceaba. A urmat apoi, rând pe rând, câte un scurt program cultural oferit de fiecare minoritate în parte, precum și premierea unei personalități importante care a contribuit activ în viața minorității respective, în păstrarea și promovarea identității ei, dar și în stabilirea unor bune relații între țara pe care o reprezintă și Ungaria. Un grup de elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), îndrumaţi de înv. Eva Sabău, a prezentat colinde româneşti iar premiul autoguvernării româneşti locale a fost acordat d-lui Ioan Palladi din Beiuş, prieten vechi al comunităţii româneşti locale. Membrii comunității românești din Bichișceaba și invitații lor au fost invitaţi și la o recepție comună, oferită din partea Autoguvernării Românești locale.
În aceeşi zi, un grup de studenţi ai Universităţii din Oradea, sub coordonarea conf. univ. dr. Alina Stoica, din cadrul Facultaţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, au efectuat o vizită la Gyula, ocazie cu care au prezentat colinde româneşti la sediul misiunii diplomatice româneşti şi au vizitat Catedrala Ortodoxă “Sf. Nicolae” din Gyula. Şeful misiunii le-a vorbit studenţilor despre activitatea desfăşurată, despre dinamica comunităţii istorice româneşti din Ungaria şi despre calendarul de evenimente ale acesteia. Consulatul general al României la Gyula are o relaţie de colaborare consolidată cu Universitatea din Oradea.