Parlamentul se reuneşte, de la această oră, pentru asumarea răspunderii guvernului pe legea bugetului şi modificarea Ordonanţei de urgenţă 114, care a introdus mai mult taxe în mediul de afaceri. Partidele au depus zeci de amendamente, rămâne de văzut care au fost acceptate de executiv. Alina Stănuţă transmite, acum, de la Palatul Parlamentului. Bun găsit.
Reporter: Bună ziua. Şedința deocamdată nu a început. Amendamentul USR, care prevede amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari este una dintre modificările acceptate de cabinetul Orban la proiectul legii bugetului de stat. Tot USR a solicitat guvernului tăierea fondurilor pentru academiile de știință, ori suplimentarea investițiilor în educație sau infrastructură.
Şi ALDE a depus mai multe amendamente. Liderul Călin Popescu Tăriceanu declara că au fost acceptate mai multe propuneri care vizează proiecte mari de infrastructură, precum centurile ocolitoare pentru Valea Prahovei sau București.
Pe de altă parte, PSD a propus 35 de amendamente de fond, printre care un amendament pentru dublarea alocațiilor pentru copii, potrivit documentului adoptat de curând de parlament. PSD critică pe de altă parte alocările insuficiente de fonduri la sănătate și educație.
Şi președintele Pro România, Victor Ponta, critica, cu puțin timp în urmă, bugetul propus de guvernul PNL și arăta că sunt tăiate sume importante de la educație și sănătate, iar pensiile mici sunt înghețate.
Parlamentarii PNL au depus şi ei 26 de amendamente agreate cu guvernul pentru bugetul de stat. Acestea vizează creșterea bursei pentru îvățământul profesional, finanțarea pentru Start-Up Nation, industria de apărare sau finanțarea pentru aeroportul Ghimbav- Brașov.
Şi PMP a depus mai multe amendamente. Majoritatea se referă la proiecte de infrastructură. În scurt timp începe, aici, la Parlament, ședința comună./cmorozanu/pvelisar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie)