Şi politicienii sunt oameni (chiar dacă uneori nu e atât de evident). În consecinţă și aceștia greşesc. Unii sunt amuzanţi, alţii amuzaţi. Însă de cele mai multe ori gafele politicienilor tradează adevăratul lor caracter, sau ne arată intenţiile pe care nu doreau să le dezvăluie. Cu ocazia apropierii Revelionului am făcut un clasament cu cele mai mari gafe a unor politicieni din lumea întreagă:

foto: AGERPRES

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu în luna septembrie a efectuat o vizită în Marea Britanie. La doar câteva zile după ce s-a întors, în cadrul unei conferinţe de presă l-a confundat pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, cu fostul preşedinte rus, Boris Elțîn (decedat în anul 2007) şi a spus: „M-am întors dintr-o vizită foarte scurtă în Londra, unde m-am întâlnit cu premierul Boris Elțîn şi cu secretarul britanic al Apărării, Boris Johnson”. Ulterior – după ce agenţiile de presă au dezvăluit gafa, biroul de presă al guvernului israelian a dat publicităţii un videoclip despre conferinţa de presă al lui Netanyahu, dar în care gafa acestuia a fost scoasă la montaj.

Fostul prim-ministru al României, Viorica Dăncilă a confundat nu doar persoane, dar şi oraşe. În iulie, aflându-se într-o vizită oficială în capitala Muntenegrului, Podgoriţa, şi-a exprimat satisfacţia că a ajuns la Priştina (capitala Kosovo-ului). „Mă bucur să fiu astăzi la Priştina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru” – a spus Dăncilă. Premierul român a fost salvat în faţa gazdelor de translatorul care a sesizat greşeala şi a spus Podgoriţa în loc de Priştina.

foto: AGERPRES

Gafele n-au ocolit-o nici pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Aceasta, în luna ianuarie 2015 a rostit un discurs la Bundestag (parlamentul german) despre atentatele din Paris. În sens mai larg Merkel a vrut să spună că luarea de poziţii împotriva antisemitismului este o obligaţie statală şi civică. Din propoziţia rostită de cancelar însă lipsea un singur cuvânt, aşa că suna astfel: „Antisemitismul este o obligaţie statală şi civică.” Din înregistrarea discursului rezultă că doar câţiva deputaţi au sesizat greşeala, majoritatea au aplaudat frenetic.

Câteodată gafele nu sunt generate de erori sau de deconcentrarea vorbitorului, ci ies chiar din „puțul gândirii”. Astfel, actualul preşedinte al parlamentului ungar, Kövér László în campania electorală din 2002 când era vicepreşedintele partidului Fidesz (la guvernare între anii 1998 şi 2002) a îndemnat la sinucidere colectivă. Mai precis, a vorbit despre faptul că unii cred că poporul maghiar nu este în stare să facă mai mult, că a devenit un popor lipsit de talent în ultimele decenii. De aici a ajuns la următoarea concluzie: „Deci, dacă ne gândim aşa, atunci să coborâm în pivniţă, să căutăm o funie suficient de tare, o grindă foarte tare şi un cui şi să ne spânzurăm!” Declaraţia a fost exploatată de Partidul Socialist (principalul adversar pe vremea respectivă a Fidesz) şi în ciuda sondajelor de opinie, Fidesz a pierdut alegerile. Mulţi analişti consideră că declaraţia amintită a schimbat rezultatul votului.

foto: AGERPRES

Nu ştim dacă o postare recentă a deputatului Iulian Bulai pe Facebook va avea sau nu urmări comparabile, dar judecând după reacţiile cititorilor credem că și-a făcut mari deservicii sieși, precum şi partidului din care face parte. Domnul Bulai, în ziua în care milioane de creştini din întreaga lume au sărbătorit Crăciunul, vorbind despre naşterea lui Isus Cristos a scris că acesta este un copil sărac, care provine dintr-o „familie ciudată” cu o „mamă surogat” şi „un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.

În luna martie, preşedintele Statelor Unite Donald Trump a dorit să-şi exprime recunoştinţa faţă de preşedintele gigantului Apple, Tim Cook, dar a uitat numele acestuia. La şedinţa Consiliului privind Politica de Resurse Umane i-a mulţumit lui „Tim Apple” că a contribuit mult la consolidarea pieţii forţei de muncă din Statele Unite. Tim Cook a reuşit să se stăpânească şi nu a reacţionat niciun fel la rebotezarea lui. De altfel Donald Trump nu este familiarizat cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei. În februarie, acesta a spus că în telefonie ar dori să facă schimbarea la sistemul de G6, dar încă nici sistemul G5 nu este aplicat.

foto: AGERPRES

Fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi și-a obţinut o notorietate de personaj libertin, care nu se fereşte nici de gesturi vulgare. În anul 2007 ieşind din maşina sa, a profitat de faptul că o poliţistă s-a aplecat în faţa lui, iar el s-a oprit în spatele acesteia şi imita un contact sexual cu poliţista.

 

Fostul preşedinte american, Barack Obama a venit din lumea mass-mediei, de aceea şi-a cântărit totdeauna cuvintele şi comportamentul său nu a lăsat de dorit. Cu toate acestea, într-un interviu acordat televiziunii CNN l-a făcut „măgar” pe rapperul Kanye West. Este adevărat că aprecierea nu se referea la producţia artistică a cântăreţului. Obama a fost deranjat de faptul că la o ediţie MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă a stricat momentul cântăreţei Taylor Swift. „Tânăra era o persoană foarte drăguţă care primea un premiu. Ce căuta şi el acolo? Este un măgar!” Ulterior fostul preşedinte a încercat să-și nuanţeze scăparea şi a declarat unui jurnalist de la The Atlantic, că Kanye West este „talentat”.

Un alt fost preşedinte american, George W. Bush, a făcut însă o gafă incomparabil mai mare decât urmaşul său în Biroul Oval. În campania electorală din anul 2000, Bush împreună cu viitorul vicepreşedinte Dick Cheney au salutat un miting electoral fără să observe că unul dintre microfoane nu a fost deconectat. Bush observându-l pe veteranul reporter de la publicaţia The New York Times, i s-a adresat astfel lui Cheney: „Vezi acolo pe dobitocul (asshole) de prima ligă, Adam Clymer de la New York Times” „Şi încă ce mare…” aproba Cheney.

Este cunoscut faptul că fostul preşedinte rus Boris Elțîn nu refuza vodca. Câteodată, această pasiune a sa îi influenţa şi apariţiile publice. În anul 1994 pleca din Statele Unite şi avea o întâlnire oficială în Irlanda. Însă – după ce consumase mai mult din băutura naţională rusească – a adormit şi nu a putut să coboare din avion la aeroportul din Shannon. Cel mai spectaculos incident s-a întâmplat însă tot în anul 1994, atunci când la Berlin, a luat bagheta din mâinile dirijorului şi el a condus fanfara care se aliniase în cinstea sa.

Székely Ervin, RADOR