Creştinii ortodocşi şi greco- catolici îl sărbătoresc, marţi, pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament. Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, iar în unele regiuni se mai păstrează unele obiceiuri vechi. O astfel de tradiţie este „Udatul Ionilor”, care încă se mai practică în satul Tălmăcel din judeţul Sibiu, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Vulcan:
Reporter: Carmen Vulcan – De peste 100 de ani fără întrerupere în acest mic sat din Mărginimea Sibiului, se ţine „Udatul Ionilor”. După slujba de la biserică, alaiul format din feciori, călare pe cai împodobiţi sau în carul alegoric tras de boi, străbate cântând uliţele Tălmăcelului, însoţiţi de muzicanţi. Se opresc la pârâul din josul satului, unde, rând pe rând, toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana, sunt luaţi pe sus de junii din ceată şi înmuiaţi cu picioarele în apă, oricât ar fi gerul de mare. După săvârşirea acestui ritual, fetele şi feciorii, cu toţii îmbrăcaţi în portul de sărbătoare, se prind în joc în piaţa din faţa bisericii. Obicieul „Udatul Ionilor” din satul Tălmăcel încheie sărbătorile de iarnă din zona Măginimii Sibiului.
Realizator: Creştinii de rit vechi sărbătoresc, astăzi, Crăciunul. În România, comunităţile sârbă, ucraineeană şi lipoveană încă ţin sărbătorile după calendarul iulian, întârziat cu 13 zile faţă de cel nou, pe care Biserica Ortodoxă Română l-a adoptat în 1924./eendrefy/sdm2