Avertisment pentru Londra. Parlamentul European vrea garanții că drepturile europenilor din Regat vor fi respectate și după Brexit. Sunt multe nemulțumiri legate de procedura de obținere a statutului de rezident permanent. Ne explică, în direct, de la Strasbourg, Alexandra Albu.
Reporter: Dezbaterea din Parlamentul European pe tema acestei rezoluții privind drepturile europenilor din Marea Britanie după Brexit tocmai s-a încheiat. A fost o discuție aprinsă. Pe de o parte am avut foarte mulți eurodeputați care spuneau că poate ar fi momentul ca acea procedură obligatorie pentru europeni de a se înregistra pentru a obține rezidența permanentă după momentul Brexit, să se renunțe pur și simplu la această procedură, pentru că este mult prea dificilă, mult prea greoaie, au apărut întârzieri şi sunt și persoane vulnerabile, spre exemplu, cum sunt vârstnicii, care nu se descurcă pentru completarea acelui formular online și atunci cel mai bine ar fi ca europenii care locuiesc în Marea Britanie în acest moment să obțină automat statutul de rezidență permanentă după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Au fost însă și eurodeputați britanici care au declarat că nu există niciun motiv pentru care europenii să beneficieze de alte facilități decât, să spunem, americanii sau canadienii sau australienii după momentul Brexit și că nu este cazul să se facă atâtea eforturi pentru a le asigura aceleași drepturi pe care le au în prezent europenii ca membrii din UE în format 28. Cu certitudine Marea Britanie în acest moment va părăsi UE, începând cu 31 ianuarie. Decizia Parlamentului sau parafa Parlamentului va veni pe 29 ianuarie, iată, așadar, cu două zile înainte. Însă această sesiune plenară de la Strasbourg este ultima pentru mulți, pentru toți eurodeputații britanici, de fapt. Aceştia se vor mai întruni doar la Bruxelles pentru a asista la acel moment al semnării.
Am stat de vorbă și noi cu Dacian Cioloș, pentru a afla de la liderul grupului Renew Europe care sunt mai exact motivele pentru care a fost înaintată această rezoluție care urmează să fie votată mâine în plenul Parlamentului European.
Dacian Cioloş: Vrem să ne exprimăm îngrijorarea și să cerem clarificarea unor lucruri legate de proceduri administrative, care, unele dintre ele au întârziat, altele au fost un pic complicate. Sunt, din câte am înțeles, încă unii cetățeni cu drept de şedea în Marea Britanie care încă nu au finalizat procedura respectivă de înregistrare și vrem să ne asigurăm că acești cetățeni nu vor fi lăsaţi deoparte, pentru că noi am vrea să menținem, pe cât posibil, libera circulație a cetățenilor, nu doar în UE, dar și cei care vor să călătorească în Marea Britanie, pentru că, în momentul de față, ideea Marii Britanii este de a impune din nou vize./csimion/schelaru
DIGI 24 – 14 ianuarie