O săptămână în care întregul eșafodaj al politicii interne este pe cale să se schimbe, odată cu așteptata angajare a răspunderii politice a Guvernului în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi. PSD a calificat decizia abuzivă, a promis depunerea unei moțiuni de cenzură. Puterea și opoziția și-au stabilit strategii diferite pentru pașii următori.
Proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi și pentru care premierul Ludovic Orban dorește să își asume răspunderea va fi trimis cel mai probabil astăzi celor două Camere ale Parlamentului. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că imediat după ce documentul va ajunge în Legislativ, va solicita convocarea Senatului și Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, pentru a-i permite prim-ministruului să prezinte rapid documentul. Ludovic Orban a subliniat că alegerea primarilor în două tururi va da mai multă legitimitate edililor care se implică în problemele comunităților, şi că a ales procedura angajării răspunderii pentru că PSD a blocat propunerea de modificare a legislației electorale în comisia parlamentară de specialitate. Premierul a precizat că PNL nu va vota moțiunea de cenzură, pe care social-democrații intenționează să o depună după asumare. Dacă demersul PSD va avea succes, liberalii nu vor susține nicio altă propunere de guvern, această decizie fiind luată în perspectiva organizării alegerilor parlamentare anticipate, a spus Ludovic Orban. El a declarat că strategia PNL pentru declanșarea acestor alegeri prevede și alte asumări de răspundere pentru desființarea Secției de investigare a magistraților sau pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Ludovic Orban: Nu poţi să asiguri o guvernare conformă cu voinţa actuală a oamenilor exprimată, atâta timp cât ai un parlament care îți pune bețe în roate și care respinge orice fel de propunere legislativă, obligând Guvernul să apeleze la procedura angajării răspunderii sau la ordonanțe de urgență pentru a adopta acte normative necesare.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că premierul abuzează de procedura asumării răspunderii şi a anunțat că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură la 3 zile după ce Executivul va prezenta proiectul de modificare a legislației electorale în Parlament. El a declarat că se bazează deocamdată pentru moțiunea de cenzură doar pe voturile UDMR, dar că vor fi negocieri și cu alte formațiuni politice. Marcel Ciolacu propune ca România să fie condusă până la alegerile parlamentare, organizate la termen în toamnă, de un guvern de uniune națională, dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată.
Marcel Ciolacu: Până la alegerile parlamentare, să fie un guvern de uniune națională și după alegerile generale să se creeze o majoritate. Cred că în acest moment costurile sunt mai mari dacă Partidul Național Liberal rămâne în această formulă de partid și guvern minoritar în funcție.
Pe de altă parte, PSD dorește convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, pentru acordarea unui vot asupra proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Ste așteaptă ca solicitarea social-democraților să fie aprobată mâine de Biroul Permanent al Camerei./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI