Ceea ce face din Bucureşti un oraş special este amestecul de arhitectură a secolului al XIX-lea cu clădirile în stil comunist realizate sub dictatura lui Ceauşescu. Un amestec care fascinează şi care poate fi observat de pe bicicletă sau la o plimbare pe jos. Însă, marea surpriză este viaţa sa nocturnă: centrul se laudă cu o viaţă de noapte animată şi veselă, care nu are nimic de invidiat la marile capitale europene. Un detaliu important: costul vieţii este mult mai ieftin decât cel italian.
În reportajul nostru video nu vă vom vorbi despre locuri şi clădiri celebre, precum Piaţa Revoluţiei, Biserica Stavropoleos sau Palatul Parlamentului, pentru că găsiţi informaţii suficiente pe internet. Nu. Noi vă ducem de mână spre descoperirea capitalei Bucureşti la care nu te aştepţi, fără să uităm să vă arătăm cele două muzee pe care noi le considerăm cele mai originale şi pe care vă sugerăm să le vizitaţi.
Vizitaţi localurile de pe Lipscani şi din împrejurimi.
Jocuri de lumini, poveşti şi case pe Lipscani, în centrl Buucreştiului. Pe vremuri populat de câini vagabonzi şi copii săraci, acum destinaţie turistică şi inima distracţiei. Graţie unei acţiuni de recuperare pornite de jos, cu ocuparea teatrelor underground, Lipscani a redevenit un cartier viu şi bogat. Merită din plin o plimbare printre străduţele sale animate, ateliere de modă, baruri şi restaurante pentru a ajunge la Muzeul Naţional de Artă al României, găzduit de Palatul Regal din Bucureşti.
În apropiere găsiţi „The Owl”, cel mai bun cocktail bar din oraş. Atmosfera este mai chic la Aria TNB, noul restaurant cocktail bar aflat pe acoperişul Teatrului Naţional.
Descoperiţi viaţa rurală românească într-un muzeul sub cerul liber.
Evitaţi să mergeţi iarna, însă în celelalte anotimpuri nu pierdeţi această bijuterie. Inaugurat în 1936, Muzeul Satului se întinde pe mai bine de 15 hectare pe marginea Lacului Herăstrău. Sunt peste 60 de case, ferme, mori de vânt, mori de apă şi biserici din toate regiunile principale ale României: Transilvania, Oltenia, Dobrogea şi Moldova, care datează din secolul al XIX-lea. Şi restaurantul este găzduit într-un han antic.
Scufundați-vă în lumea kitsch-ului.
Împlineşte trei ani, pe 5 mai, Muzeul Kitsch-ului, deschis de Cristian Lică într-o clădire din centrul vechi: dispus pe două etaje, este împărţit pe zone. Printre altele, secţiunea kitsch comunist, cu o serie de obiecte despre propagandă, sloganuri, ziare şi o carte-omagiu pentru Ceauşescu; secţiunea despre kitsch-ul ţigănesc şi, evident, un spaţiu dedicat lui Dracula.
Bucureştiul este conectat cu principalele oraşe italiene de către compania aeriană Ryanair, care oferă tarife începând de la 9,99 euro. /oavram/rcostea
(www.ilmessaggero.it – 24 ianuarie)