Bucureștiul nu acordă însă despăgubirile datorate acestei minorități care a fost recunoscută oficial drept victimă a Shoah în anul 2006
Președintele român Klaus Iohannis a adus luni un omagiu romilor victime ale Holocaustului, decorând trei supraviețuitori și angajându-se «să desființeze semințele urii și intoleranței», cu ocazia unei ceremonii ce a marcat cea de-a 75-a comemorare a eliberării lagărului Auschwitz-Birkenau.
«România a înțeles amploarea ororilor, și-a asumat această pagină sumbră și face demersuri pentru a recupera memoria Holocaustului», a declarat președintele unei țări care, mult timp, a aruncat întreaga responsabilitate asupra Germaniei naziste.
Cei trei supraviețuitori decorați, doi bărbați și o femeie, fac parte din cei 25 000 de romi deportați în 1942 în Transnistria la ordinul mareșalului român Ion Antonescu, filo-nazist.
«În Transnistria am cunoscut mizeria și moartea», mărturisește Constantin Brăila, care avea 11 ani când a fost deportat împreună cu familia, din care șase membri au pierit în lagăr. Circa 11 000 de romi au murit în lagărele de muncă din această regiune – uciși de boli, de foamete și frig sau de soldați, după cum se arată într-un raport privind Holocaustul din România redactat de o comisie internațională de istorici condusă de laureatul Nobel pentru pace Elie Wiesel.
«Fiecare dintre supraviețuitori reprezintă o voce a omenirii care se ridică împotriva rasismului și a xenofobiei», a estimat Iohannis, regretând că «teribilele suferințe îndurate de romi nu sunt suficient cunoscute».
România a adus pentru prima dată un omagiu supraviețuitorilor romi în 2009, la trei ani după ce membrii acestei minorități au fost recunoscuți oficial ca victime ale Shoah.
«Această recunoaștere formală este importantă, deoarece permite sensibilizarea opiniei publice legat de soarta romilor. Dar dincolo de aceasta, numeroși supraviețuitori sunt în continuare privați de despăgubirile care li se cuvin», a indicat pentru AFP istoricul Petre Matei, care luptă de câțiva ani cu reticența autorităților locale de a acorda indemnizații acestor victime.
Iohannis a decorat de asemenea Federația Comunităților Evreiești din România, care nu mai numără, astăzi, decât 7 000 de membri – față de 800 000 în perioada interbelică – și cele două instituții românești de studiere a Holocaustului.
Potrivit raportului comisiei Wiesel, făcut public în anul 2003, între 280 000 și 380 000 de evrei români și ucraineni au murit sub regimul Antonescu între 1940 și 1944 în teritoriile administrate de București.
https://fr.timesofisrael.com/la-roumanie-rend-hommage-aux-roms-survivants-de-la-shoah/
Traducerea: Ruxandra Lambru
TIMES OF ISRAEL (ediția în limba franceză) – 28 ianuarie