Coronavirusul ar putea deveni pandemic, în ciuda restricţiilor de circulaţie impuse persoanelor în interiorul şi în afara Chinei, avertizează experţi din domeniul sănătăţii, citaţi de Foreign Policy. Bilanţul deceselor este mai mare decât cel din epidemia provocată de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) din anii 2002 şi 2003, însă în ultimele zile numărul persoanelor care şi-au revenit după boală a crescut, ceea ce arată că rata de mortalitate a noului virus este relativ scăzută, constată New York Times. Între timp, liderii chinezi îşi dublează angajamentele că vor lua toate măsurile pentru a ţine coronavirusul sub control, remarcă South China Morning Post, detaliind că la o reuniune a Partidului Comunist, preşedintele Xi Jinping le-a spus liderilor locali că vor fi aspru pedepsiţi dacă nu vor reuşi să pună în practică ordinele Beijingului de a stopa răspândirea virusului. Acest avertisment vine la scurt timp după acuzaţiile formulate de ministrul chinez de externe la adresa Washingtonului că „ar crea şi răspândi panică”, după ce Statele Unite au declarat coronavirusul o urgenţă de sănătate publică, mai scrie South China Morning Post. „Psihoză sau scepticism?” se întreabă Le Point, conchizând că deşi nu există indicii evidente că ne îndreptăm spre un scenariu catastrofal, riscurile legate de noul virus nu trebuie minimizate.
În Siria, confruntările armate directe între trupe turceşti şi siriene în jurul oraşului Idlib sporesc îngrijorările legate de escaladarea unui conflict deja devastator, scrie The Telegraph. Turcia a lansat luni atacuri aeriene şi terestre asupra unor ţinte din nord-vestul Siriei, ca represalii pentru uciderea a opt soldaţi turci în urma unor bombardamente lansate de regimul de la Damasc în aceeaşi regiune, detaliază Wall Street Journal, atenţionând că aceste atacuri pun în pericol fragilul pact de securitate încheiat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu Rusia, principalul aliat al Siriei. Luptele din jurul Idlibului sunt un test pentru „mariajul de convenienţă” între Turcia şi Rusia în Siria, unde ambele puteri şi-au creat sfere de influenţă, remarcă şi Bloomberg. Ziarul turc Cumhuriyet acuză direct Rusia că ar fi avut cunoştinţă de aceste atacuri şi consideră că producerea lor în acelaşi timp cu vizita în Ucraina a preşedintelui Erdogan „ar trebui privită cu multă atenţie”. De altfel, potrivit agenţiei Anadolu, aflat la Kiev, preşedintele turc a ţinut să reafirme integritatea şi suveranitatea Ucrainei, condamnând anexarea Crimeii de către Rusia.
În Europa, „Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure”, titrează Financial Times, explicând că cele două părţi au de la bun început poziţii diferite asupra viitorului acord comercial post Brexit. Premierul britanic respinge orice aliniere la regulile Uniunii Europene ca „preţ pentru liberul schimb”, dar promite că Londra nu va face „concurenţă neloială” blocului comunitar, notează Le Soir. Comisia Europeană, la rândul ei, propune un parteneriat „foarte ambiţios” cu Regatul Unit, dar cu două condiţii: reguli care să garanteze un tratament echitabil pe termen lung pe probleme sociale, de mediu, climatice şi de ajutoare de stat, precum şi un acord de pescuit care să includă un acces reciproc şi continuu la pieţe şi ape, cu cote stabile, scrie La Libre Belgique. Din Scoţia, ai cărei locuitori se declară covârşitor în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, editorialistul ziarului The Scotsman îndemnă la „compromis şi cooperare”, atrăgând atenţia că „incertitudinea abia acum începe, iar impactul real al Brexit-ului a fost amânat până la sfârșitul acestui an”. „În negocierile comerciale vitale pentru Brexit, nu-i timp pentru fanfaronada lui Johnson” avertizează The Scotsman încă din titlu.
În final, ne oprim asupra unei ştiri din EuObserver cu titlul „Muncitorii români se confruntă cu cel mai mare risc de sărăcie din UE”. Ziarul european detaliază că în 2018 unul din zece angajați adulți din UE era supus riscului de sărăcie. Cele mai mari rate au fost observate în România, urmată de Luxembourg, Spania și Italia, în vreme ce riscurile cele mai mici au fost înregistrate în Finlanda, Cehia și Irlanda, mai scrie EuObserver.
Carolina Ciulu, RADOR