Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat săptămâna trecută cu ocazia unei conferinţe de presă privind procedura de înscrie a sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un set de măsuri concrete pe care ministerul le va pune în aplicare prin intermediului unui Plan de Acțiuni.
Primul obiectiv privind demararea discuţiilor cu reprezentanţii administraţiei locale din Roşia Montană a fost îndeplinit în urma întâlnirii Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu Primarul Comunei Roşia Montană, Eugen Furdui. La discuţii a fost prezentă echipa de management a Institutului Naţional al Patrimoniului, reprezentată prin Ştefan Bâlici şi Irina Iamandescu.
Subiectele abordate în cadrul întrevederii s-au referit cu precădere la demararea procedurilor de realizare a Planului Urbanistic General cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației sub îndrumarea Institutului Naţional al Patrimoniului care va acorda asistența de specialitate necesară privind protejarea monumentelor istorice din Roşia Montană. Au mai fost discutate proiectele care urmează să fie finanţate prin Programul Naţional de Restaurare începând cu Casa parohială greco-catolică și Casa parohială reformată, dar şi propunerea de realizare a lucrărilor de intervenții de urgență necesare pentru o serie de alte monumente, inclusiv pentru clădiri aflate în proprietatea Primăriei precum fosta maternitate și fostul club al minerilor din Roşia Montană.
Pe termen mediu a fost subliniată necesitatea finalizării procedurii de clasare începută de către Institutul Naţional al Patrimoniului pentru imobile istorice valoroase de la Roșia Montană – sediul vechii exploatări miniere, biserici istorice aparținând mai multor confesiuni, amenajări hidrotehnice (tăuri). În această direcţie, în cadrul întâlnirii a fost discutată posibilitatea realizării unui proiect pilot pentru unul dintre tăurile din Roșia Montană.
„Conservarea patrimoniului de la Roşia Montană reprezintă o necesitate stringentă, nu doar un concept intangibil care să aştepte rezolvare în forurile internaţionale. Noi, Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului şi autorităţile locale, avem datoria de a soluţiona toate aceste probleme care trenează de prea mult timp. Ministerul Culturii şi-a asumat rolul de mediator şi de facilitator în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru Roşia Montană. Mă bucur că am găsit un partener în Primăria Roşia Montană şi îmi doresc ca toate demersurile să fie realizate în baza unui dialog sănătos cu autorităţile locale”, a precizat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
(Ministerul Culturii – 5 februarie 2020)