În Franţa, candidatul partidului prezidenţial pentru primăria Parisului, Benjamin Griveaux, s-a retras astăzi din cursă în urma unui scandal sexual. O corespondenţă de la Daniela Coman.
Reporter: Decizia candidatului partidului înființat acum patru ani de președintele Emmanuel Macron a produs o surpriză enormă pe scena politică franceză cu o lună înainte de ziua alegerilor municipale din 15 martie. De aseară circulă pe internet mai multe înregistrări video cu caracter intim în care se pretinde că s-ar afla Benjamin Griveaux cu o femeie, precum și un schimb de mesaje între el și aceasta. După ce s-a consultat cu conducerea partidului și cu președintele Macron, Benjamin Griveaux a anunțat că se retrage din campania electorală pentru primăria Parisului pentru că nu vrea să-și expună familia, mărturisind că este hărțuit și că a primit amenințări cu moartea. Întreaga clasă politică franceză, de la extrema stângă până la extrema dreaptă, și-a declarat consternarea față de acest atac, prin care se aduce atingere vieții private a unui cetățean și care nu are nicio legătură cu politica. Un artist rus autodeclarat activ pentru democrație, Piotr Pavlenski, refugiat de trei ani în Franța, unde a cerut azil politic, a recunoscut că a distribuit filmulețele pe internet pentru că nu i se pare corect ca „o persoană imorală, ipocrită și mincinoasă precum Benjamin Griveaux să ajungă primar al Parisului, înșelându-şi nu numai soția, ci și încrederea cetățenilor”.
Nu este prima dată când rusul acționează în Franța. În 2017, a pus foc uşii de la intrarea într-un sediu al Băncii Naționale a Franței pentru a denunța dominația sistemului bancar asupra vieții oamenilor, faptă pentru care a fost condamnat. El are la activ mai multe acțiuni de protest comise în Rusia, între care incendierea ușii sediului Serviciului Secret al Federației Ruse, pentru a protesta împotriva terorii de stat. Tot el şi-a cusut gura cu sârmă și s-a înfășurat gol în sârmă ghimpată în public pentru a protesta față de arestare a grupului Pussy Riot. În Rusia, a fost închis de mai multe ori, apoi plasat într-un spital de psihiatrie. În 2016, Fundația Human Rights i-a acordat Premiul Václav Havel pentru Disidenţă./mnecula/gioan
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 februarie