Annegret Kramp-Karrenbauer, preşedintele Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, şi-a dat demisia din această funcţie în urmă cu o săptămână. În ceea ce priveşte însă data la care se vor organiza noi alegeri în partid, în conducerea CDU sunt opinii contrare. Chestiunea este importantă pentru că în vara acestui an Germania va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, exact în perioada în care se va decide distribuirea bugetului multianual pentru anii 2021-2027. Cele mai mari şanse de a deveni noul preşedinte al CDU şi eventual cancelar după alegerile parlamentare programate pentru anul viitor, o are Fridrich Merz, despre care presa germană afirmă că ar conduce CDU din centru mai înspre dreapta.
Din ce în ce mai mulţi membri ai CDU solicită ca partidul să decidă cât mai repede cine să fie urmaşul lui Annegret Kramp-Karrenbauer. Preşedintele demisionar a propus ca noile alegeri să aibă loc în decembrie cu ocazia congresul partidului, însă oponenţii acesteia sunt de părere că astfel noul lider de partid va avea prea puţin timp pentru pregătirea campaniei electorale de anul viitor. Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc în toamna anului 2021, până la vară CDU ar trebui să aibă o nouă echipă de conducere – susţin aceştia. Astfel însă, disputarea puterii în partid s-ar suprapune exact cu perioada în care Germania va ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, iar pe agenda instituţiei figurează probleme foarte importante cum este de exemplu bugetul pentru 7 ani al Uniunii Europene. În cadrul unui interviu acordat televiziunii germane ARD, Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat că nu există niciun motiv pentru care CDU ar trebui să adopte o hotărâre pripită. Aceasta spunea că având în vedere situaţia internaţională, precum și rolul Germaniei în Europa şi în lume, nu e permis a se periclita stabilitatea ţării prin luarea de „decizii de partid”. Ea a reafirmat că în cursul acestei săptămâni va discuta cu posibili candidaţi pentru funcţia de preşedinte, şi „doar după aceea vor decide care să fie paşii următori” – a explicat aceasta. Despre rezultatele discuţiilor, preşedintele demisionar al CDU va informa conducerea partidului săptămâna viitoare. Potrivit agenţiei de ştiri DPA, Kramp-Karrenbauer se va întâlni marţi cu favoritul dintre candidaţi: Friedrich Merz. Acesta a fost contracandidatul lui Kramp-Karrenbauer la alegerile din decembrie 2018, dar atunci a pierdut, nu în ultimul rând pentru că Angela Merkel (fostul preşedinte şi actualul cancelar al Germaniei) pe vremea aceea o sprijinea pe Annegret Kram-Karrenbauer, însă relaţiile celor două s-au răcit între timp. Deşi oficial Merz încă nu şi-a depus candidatura, surse din partid au declarat pentru Der Spiegel că în mod cert doreşte să fie preşedintele CDU. În afara de Merz va mai candida prim-ministrul Renaniei de Nord-Vestfalia, Armin Laschet şi actualul ministru al sănătăţii, Jens Spahn. Cei doi încă nu au declarat oficial că vor candida, însă nici nu au dezminţit informaţiile presei. La insistenţele publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, Laschet a declarat că deocamdată nu doreşte să divulge nimic despre intenţiile sale, iar Spahn a spus că persoana viitorului preşedinte trebuie să se decidă după negocieri, dar nu a exclus posibilitatea „să-şi asume responsabilitatea pentru soarta partidului şi a ţării”. Oficial, doar doi politicieni şi-au anunţat intenţia de a candida la alegeri – a anunţat secretarul general al CDU, Paul Ziemak, însă nu a indicat numele acestora. Conform informaţiilor Der Spiegel candidaţii pot negocia între ei diferite funcţii (lider de grup parlamentar, ministru, vicepreşedinte al partidului etc.)
Potrivit sondajelor de opinie, sprijinul cel mai mare atât în rândul întregii populaţii, cât şi în cadrul partidelor din coaliţia CDU-CSU îl are Friedrich Merz. Sondajul realizat de Deutschlandtrend a relevat că 40% dintre cei chestionaţi au declarat că Merz ar fi un bun cancelar. În urma sa, cu 31% din opţiuni, se situează preşedintele Uniunii Creştin Sociale, Markus Söder (desigur, acesta nu poate să fie preşedintele CDU). Armin Laschet este al treilea cu 30%, dar ceea ce este interesant că el şi-a îmbunătăţit scorul faţă de luna noiembrie 2019 cu 7 procente. Al patrulea este Jeans Spahn cu 24%.
Cu toate acestea, nu se poate considera că Friedrich Merz va fi cu siguranță noul preşedinte al CDU, pentru că deocamdată nu se ştie dacă fiecare membru al CDU va avea drept de vot, sau doar delegaţii la congres. În acest ultim caz şansele lui Laschet vor creşte deoarece poziţia sa în cadrul conducerii partidului este mai bună decât a lui Merz, despre care mulţi cred că ar conferi partidului un profil mai pronunţat de dreapta, ceea ce ar slăbi coeziunea internă a CDU. Să nu uităm că Laschet este un politician cu o viziune apropiată de cea a Angelei Merkel şi sprijinul carismaticului cancelar poate juca un rol hotărâtor în alegerea sa.
Székely Ervin, RADOR