„Agenda globală” – Realizator: Simina Botar – Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman
Realizator: În urmă cu exact 140 de ani, România stabilea relații diplomatice bilaterale cu Franța, Germania și Marea Britanie. Într-un interviu acordat corespondentei noastre la Paris, Daniela Coman, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, vorbește despre relația franco-română, excelentă în prezent, cu efecte pozitive asupra vieții cetățenilor celor două țări.
Reporter: În 140 de ani, România și Franța au traversat împreună cea mai teribilă perioadă din istoria omenirii, marcată, în primul rând, de cele două războaie mondiale și de Războiul Rece dintre vestul și estul Europei. Sunt însă cu mult mai puține momente care le-au despărțit pe cele două țări decât cele care le-au adus împreună. Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu:
Luca Niculescu: Pe 20 februarie 1880, Mihail Kogălniceanu devenea primul reprezentant al României în Franţa. Vremurile s-au schimbat, lumea s-a schimbat, acum suntem două ţări membre ale UE, avem un parteneriat strategic, dar am fost întotdeauna împreună şi întotdeauna putem dezvolta această relaţie. În primul rând, să ne gândim la simboluri, la cele politice. Prima vizită a preşedintelui român, Klaus Iohannis, când a câştigat primul mandat, a fost la Paris. Prima vizită bilaterală a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, a fost la Bucureşti. Deci iată că această relaţie specială, puternică, bogată, se manifestă și la nivelul simbolismului politic. Este o relaţie economică foarte bună, sunt peste 10 miliarde de euro, cred – încă nu am făcut bilanțul complet al anului trecut, dar cam aceasta este cifra – 10 miliarde de euro schimburi economice între România şi Franţa pe an. Există un dialog constant, puternic, la ceea ce numim nivel descentralizat, între primării, între orașe, sate, comune din România și din Franța. Avem peste 500 de înfrățiri sau de cooperări întărite între localitățile noastre și apoi, evident că atunci când vorbeşti despre România și despre Franța, nu poţi să ignori cultura. Am avut acel sezon excepțional între România și Franța anul trecut, sute de evenimente, pe care le-ați acoperit și dumneavoastră, aici, la Paris și în Franța, românești, cu acea expoziție la Luvru, la Centrul Pompidou, concerte în marile săli, multe spectacole, inclusiv pe stradă i-am avut pe „Urșii” aduși de artistul Mircea Cantor și, de asemenea, foarte, foarte multe evenimente franceze în România. Nu pot decât să reiau acea frază celebră: când vorbeşti despre relaţia dintre România şi Franţa, e dificil să separi inima de rațiune.
Reporter: Firmele, marile companii franceze sunt notorii în România. Cred că nu există un sector în care să nu fie măcar o firmă franceză, începând cu marile supermarketuri, cele mai vizibile pentru cetățeanul obișnuit. Ce putem să spunem despre investițiile unor companii, unor, chiar, mici investitori în Franța?
Luca Niculescu: Structura economiei este diferită, dimensiunea ţării este diferită, istoricul economic şi comercial al celor două țări este diferit, dar sigur că sunt multe firme franceze în România. În același timp, sunt din ce în ce mai multe firme românești în Franța, nu de aceleași dimensiuni, poate, dar în sectoare foarte interesante. Există BitDefender, există o altă firmă, pe același sector digital, UiPath – are un birou aici care funcționează bine. Tot felul de alte domenii în care firmele românești încep să se manifeste. De exemplu, o firmă fabrică geamuri termopan şi care câștigă din ce în ce mai mult teren pe piața franceză; sau, recent, un magazin de vinuri românești de prestigiu, deschis într-unul dintre cartierele prestigioase ale Parisului. Şi apoi, nu întotdeauna firmele românești, când se înregistrează aici, au ștampila de firmă românească. De multe ori se înregistrează ca firme franceze, dar acţionarii sunt români, muncitorii sunt români. Deci există o prezență economică în Franța din ce în ce mai vizibilă.
Reporter: În ce măsură se implică membrii comunității românești care trăiesc aici, mai demult sau mai de curând, în viața societății și în viața politică, de ce nu? O să avem în curând alegeri municipale și locale în Franța. Aveți cunoștință despre români care au intenția să candideze la primărie, la consilii locale?
Luca Niculescu: Când vine vorba despre românii de aici, în primul rând vreau să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac ei pentru relaţia dintre România și Franța. Sunt ambasadorii noștri cei mai vizibili. Sunt atâtea asociații, sunt atâtea inițiative, sunt atâția oameni pe care, poate, nu îi felicităm și nu îi salutăm întotdeauna așa cum ar trebui, dar care sunt foarte activi. Deci primim zilnic mesaje cu inițiative, cu manifestări pe care le organizează asociații și care contribuie la relația bilaterală. Așa cum un francez poate să voteze în România și să fie votat în România pentru alegerile locale, la fel, un român poate să facă același lucru aici sau în altă țară europeană. Şi, într-adevăr, am văzut că la alegerile care vor veni peste câteva săptămâni sunt români care s-au înscris şi pe listele electorale pentru a vota, dar și care au intrat pe listele unor partide pentru a fi votaţi. Noi i-am încurajat, pentru că o reprezentare mai bună în Franța ajută apoi întreaga comunitate. E mai simplu pentru un primar să aloce o sală pentru o asociație sau locuri într-o creşă sau într-o grădiniță atunci când vede că în comunitatea lui sunt câteva sute de români care sunt activi și din punct de vedere civic, care vin și sunt înscriși pe listele electorale.
Reporter: Pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Paris puteți urmări un clip video în care români și francezi vorbesc despre legăturile indestructibile istorice, diplomatice, economice, culturale dintre cele două țări./dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 februarie)