Terra a capturat temporar o „mini-lună” de dimensiunea unui autoturism, potrivit unor astronomi care au reperat obiectul ceresc orbitând în jurul planetei noastre.
Acest satelit, care ar avea între 1,90 până la 3,50 metri, a fost observat în noaptea de 15 februarie de cercetătorii Kacper Wierzchos și Teddy Pruyne, din proiectul Catalina Sky Survey finanțat de agenția spațială americană NASA, în Arizona (sud-vestul Statelor Unite).
„Veste mare: Pământul are un obiect recent capturat – o posibilă mini-lună botezată 2020 CD3, care ar putea fi un asteroid de tip C (carbon, deci foarte întunecat)”, a postat, miercuri, Kacper Wierzchos. Pentru astronom, informația este „importantă”, deoarece „este vorba despre al doilea asteroid cunoscut care gravitează în jurul Pământului (după 2006 cu RH120, care a fost descoperit de Catalina Sky Survey)”. Orbita sa actuală sugerează că a fost capturat de atracția Pământului în urmă cu trei ani, a precizat el.
Centrul pentru planete minore al Smithsonian Astrophysical Observatory, care colectează date despre obiecte minore din sistemul solar, a declarat că „nu s-a stabilit nicio conexiune cu niciun obiect artificial cunoscut”, ceea ce presupune că este vorba cu siguranţă despre un asteroid capturat de gravitația Pământului. „Dinamica orbitală indică faptul că acest obiect este temporar legat de Pământ”, potrivit aceleiași surse. Noul nostru vecin nu se află pe orbită stabilă și nu ar trebui să rămână aici foarte multă vreme. „El se îndepărtează de sistemul Pământ-Lună în timp ce vorbim” şi este de aşteptat că va pleca în timpul lunii aprilie, a explicat pentru revista „New Scientist” cercetătorul Grigori Fedorets de la Universitatea Queen’s din Belfast.(www.lesoir.be – 28 februarie)/rcostea