Toți alunecăm în frică, mai mult sau mai puțin. Și e normal, pentru că suntem oameni, nu roboți. Dar, cum ieșim din frică? ”Mutându-ne atenția pe altceva, nu pe hrana fricii”, ne spune psiholog Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”. Ea ne îndeamnă să ne schimbăm dialogul interior de pe frecvența fricii pe cea a recunoștinței.
Reporter: Ce e frica?
Emma Toader: Frica este o reacție omenească la un stimul. De multe ori, stimulul este imaginar. Ne e frică de scenariile apocaliptice, pe care mintea noastră le plăsmuiește. Una e să fii într-o cușcă cu pantere, la propriu și să îți fie frică de faptul că vei fi mâncat. De cele mai multe ori, ne simțim în imaginația noastră ca și când am fi în cușca cu pantere. Ne e frică de ceea ce e necunoscut și de faptul că nu deținem controlul asupra necunoscutului.
Seamănă cu nașterea, e frica primordială legată de expulzarea din zona cunoscută. Ne e frică să nu murim, dar, de fapt, ne e frică să trăim.
Reporter: Cum se instalează frica în noi?
Emma Toader: Așa cum spuneam, prin imaginile apocaliptice, pe care mintea noastră le plăsmuiește și prin sugestia negativă repetată.
Frica e cea mai periculoasă, mai periculoasă decât foametea. De ce lumea dă buluc să cumpere mâncare, ca să nu rămână fără provizii? Din frică. Măcar asupra a ceea ce cumpără are controlul. Dar nu de alimente avem cea mai mare nevoie, ci de PACE. Pace în mintea noastră! Iar pacea poate veni dintr-o singură sursă: din credința în Dumnezu.
Spuneam că PUTEREA SUGESTIEI ESTE FOARTE MARE. Și, atunci, e foarte important ce ascultăm, ce permitem să ne sugestioneze propria minte. Dacă cineva repetă lucruri apocaliptice, cum face o parte din mass-media, din nefericire și îi vezi și pe cei din jururl tău înspăimântați, șansa să ajungi și tu în frică este foarte mare.
Ce e de făcut? IA-ȚI ATENȚIA, MUTĂ-ȚI ATENȚIA PE ALTCEVA, NU PE HRANA FRICII! Când îți este frică, e clar că ești pe un nivel de conștiință scăzut și ceea ce poți să faci e să îți ridici vibrația, prin schimbarea dialogului interior. Începi să te încurajezi, realizând că frica nu te va ajuta oricum. Un alt mod de a ajunge pe un alt nivel de conștiință și a te decupla de la frică este rugăciunea.
Rugăciunea ne duce pe un alt nivel de conștiință. După ce ne rugăm, ne simțim mai bine. Și asta e cel mai important. Cea mai importantă este STAREA NOASTRĂ, cum ne simțim în acel moment.
Toți avem frici, care duc la frica de moarte. Ne e frică să nu murim. Dar ne e frică să și trăim. Întrebarea de bază ar fi de preferat să nu fie ”Aoleo, ce mă fac?!”, ci ”Cum celebrez eu, azi, viața?”. Răspuns: MULȚUMIND! Mulțumind tot timpul pentru oamenii din viața noastră, pentru experință, pentru diverse situații și pentru ziua de AZI! Alegând să fii în starea de recunoștință. Recunoștința e opusul fricii. Cădem repede în frică, pentru că este o stare exersată în timp. Să exersăm starea de recunoștință, cât mai des.
Rep: Cum influențează frica comportamentul nostru?
Emma Toader: Frica ne paralizează. Mă uitam la niște posturi de televiziune, care spuneau sus și tare că vor să informeze, că un om informat e mai puternic. Cum îl informezi? Băgându-l în frică?? Dacă bagi omul în frică (în sperieți, cum se spune), l-ai terminat din punct de vedere psihic. Și îl poți manipula mai ușor. Nu îi faci niciun bine, ci dimpotrivă. Pe fond de frică, omul reacționează instinctiv, tendința e să își facă niște cazemate și să facă orice pentru a supraviețui.
Rep: Cum putem învinge frica?
Emma Toader: Nu putem învinge frica, ci putem ieși din frică. Dacă ne luptăm cu frica, frica va câștiga.
Așa cum spuneam, putem să ne mutăm atenția. Atenția noastră este cea mai importantă, pentru că este energie. Marii ințiați spirituali spuneau că, acolo unde ai atenția, acolo ai energia. Ce gândim, unde ne ținem focalizată atenția, ne dă starea de spirit. Și atunci, să ne mutăm conștient atenția spre ceva ce ne face bine, ce ne încarcă. Să punem muzică. Să dansăm, să mângâiem o floare sau un om. Să gătim. Să zâmbim. Sunt lucruri banale, dar care au un mare impact asupra stării noastre de dispoziție. Să deschidem larg fereastra și să zicem:” Mulțumesc, Doamne, pentru această zi!”.
Interviu realizat de Szekely Ervin