București, 29 februarie 2020 – Claudiu Miu, antrenorul Lotului Național de Paraclimbing și Cosmin Candoi, sportiv legitimat la clubul Climb Again, au primit, sâmbătă 29 februarie, cele mai mari distincții din partea Federației Române de Alpinism și Escaladă. Claudiu Miu a primit premiul ”Antrenorul Anului” pentru activitatea și succesul Lotului Național de Paraclimbing la competiții naționale și internaționale, iar sportivul Cosmin Candoi, membru al Lotului Național de Paraclimbing, pentru performanța înregistrată la Campionatul Mondial din Franța, locul 1 la escaladă.
În cadrul celei de-a 5-a ediție a evenimentului ”Gala Muntelui” sportivul Alex Benchea a luat premiu pentru performanța de a fi ”Primul Sportiv Român Nevăzător pe Kilimanjaro”, alături de ghidul montan internațional Cosmin Andron, întreaga echipă Climb Again a luat premiu pentru ”Performanță și realizări deosebite în ceea ce privește incluziunea socială prin escaladă”, iar Cosmin Candoi a primit premiu pentru reușita sa la Campionatul Mondial din Franța, ediția 2019. Gala Muntelui este un eveniment anual care celebrează performanța românească în domeniul sporturilor montane.
”Premiul de astăzi este, de fapt, o recunoaștere a Lotului Național de Paraclimbing. Un antrenor nu poate face performanță decât alături de echipa sa, iar asta este ceea ce am realizat noi astăzi. O binemeritată recunoaștere a existenței și a performanței unei echipe formate din sportivi cu diverse tipuri de dizabilități care participă la competiții și câștigă medalii pentru România. Le mulțumesc tuturor sportivilor din Lotul Național, dar și oficialilor care apreciază și încurajează performanța, dar și incluziunea prin escaladă”, afirmă Claudiu Miu, Antrenorul Lotului Național de Paraclimbing.
Claudiu Miu este fost campion multinaţional şi balcanic la escaladă, desemnat în 2010 cel mai bun căţărător român. Este antrenor de escaladă din 2010, din 2014 este coordonator al Clubului Climb Again, iar din 2015 este selecționerul și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing, cu rezultate notabile la competiții naționale și internaționale.
Cosmin Candoi, component al Lotului Național de Paraclimbing este Campion Mondial la Paraclimbing, categoria B3 – sportivii care au o vedere între 5 și 20%. Cosmin, alături de alți 5 membrii ai Lotului Național au participat în perioada 16 – 17 iulie la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Franța. România este prezentă pentru a treia oară consecutiv la această competiție internațională.
”Titlul de Campion Mondial mă onorează. Dar să știți că în spate este o muncă de echipă, cu multe ore de antrenamente și cu multe situații limită care ne scot din zona de confort. Le mulțumesc oamenilor care m-au adus prima dată în sala de escalada, celor care m-au învățat să mă cațăr, celor care m-au încurajat și susținut. Au contribuit la succesul meu prietenii, familia, profesorii, antrenorii, colegii din Lot. Am avut emoții, dar am avut și siguranța lucrului bine făcut, al unui parcurs de care sunt mândru și al unei echipe puternice. Mă bucur să fac parte din Lotul Național de Paraclimbing al României și sunt fericit că am putut să fiu eu acela care a urcat steagul pe prima treaptă a podiumului”, a declarat Cosmin Candoi, Campion Mondial la categoria B3, component al Lotului Național de Paraclimbing.
Asociația Climb Again se ocupă activ de pregătirea Lotului Național de Paraclimbing, iar prin
antrenamentele fizice și pregătirea psiho-emoțională necesară, antrenorul Claudiu Miu și ceilalți instructori și coordonatori doresc creșterea gradului de independență a tinerilor cu deficiențe de vedere și creșterea numărului de nevăzători sau parțial văzători care vor să facă performanță în escaladă.
Despre Climb Again
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română
de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again, schimbă fundamental viața copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate, să își recapete independența și să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.