Într-o reuniune desfășurată astăzi la Cotroceni, Preşedintele Klaus Iohannis a primit Premiul European „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, acordat de către Prințul Nikolaus von Liechtenstein, Președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, a rostit tradiționalul laudatio.
Cu această ocazie, Tusk a mărturisit că în 2019 i-a făcut lui Klaus Iohannis propunerea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului European – propunere pe care președintele român a refuzat-o, spunând că mai are de rezolvat lucruri în România.
Premiul European ”Coudenhove-Kalergi”, decernat astăzi președintelui român, se acordă la fiecare doi ani, unor personalități care și-au adus contribuția la proiectul unei Europe unite și pașnice și este decernat de către societatea omonimă, înființată în 1978 în memoria ”marelui vizionar european” Richard von Coudenhove-Kalergi.
Printre laureații Premiului European Coudenhove-Kalergi se regăsesc personalitățiimportante, precum: Jean-Claude Juncker, Herman Van Rompuy, Angela Merkel, Helmut Kohl, Ronald Reagan, Regele Juan Carlos al Spaniei, dar și fostului președinte român Emil Constantinescu în 1998. După cum îl regăsim printre premianți pe violonistul Yehudi Menuhin în 1999. În 2018, premiul a fost acordat postum celor peste 100 de eroi ai mișcării Euromaidan.
Fostul președinte al Consiliului European a evocat reuniunile, de multe ori foarte tensionate de la Bruxelles, adesea dominate de certuri și chiar strigăte – și, după cum a afirmat Donald Tusk – liderul român reușea să reinstaureze calmul.
Un alt punct, cel pe care l-ai amintit, Anca, în deschiderea discuției noastre, a atins un aspect în legătură cu care presa a speculat cu câteva luni în urmă, mai exact în perioada în care se negocia conducerea instituțiilor europene, după alegerile europarlamentare din 2019.
Donald Tusk a confirmat informațiile vehiculate atunci conform cărora i-ar fi propus lui Klaus Iohannis funcția de preşedinte al Consiliului European. Și a relatat imediat și răspunsul primit: ”Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: ‘Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea. Mai ţii minte când ţi-am arătat fotografia protestelor din Bucureşti şi alte oraşe? Mii de români tineri cred în ceea ce cred şi eu: că Europa nu este doar un concept geografic, ci, dincolo de toate, unul al valorilor. Nu îi voi abandona»”, a povestit Donald Tusk refuzul președintelui român.
În zilele precedente, numele lui Richard von Coudenhove-Kalergi s-a aflat în mijlocul unui eveniment bizar petrecut în capital României: vandalizarea rotondei Părinților Fondatori ai Uniunii Europene din Parcul Regele Mihai (Herăstrău). Pe chipurile lui Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și ale celorlalte personalități care au pus bazele proiectului european au fost vopsite diferite însemne precum steaua lui David sau inițialele LBGT.
Dar și inscripția: ”UE este Planul Kalergi”.
Richard von Coudenhove-Kalergi (1894-1972) a fost un publicist, gânditor politic și militant european, de origine austriacă.
Pe durata întregii sale vieți, a luptat pentru ideea europeană, iar în perioada interbelică s-a găsit în mijlocul inițiativelor privind crearea unei Europe unite. În viziunea sa, născută din tumultul Marelui Război, Europa nu avea cum să supraviețuiască și să evite conflictele majore decât îmbinând particularitățile și interesele tuturor popoarelor de pe continent.
În 1922, el a propus în cartea sa ”Pan-Europa” un prim proiect de confederalizare.
Un alt element interesant: ”Oda Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven a devenit imnul Europei unite chiar în urma propunerii contelui Kalergi. El a devenit, în 1950, primul laureat al Premiului Carol cel Mare, tocmai pentru contribuția sa la promovarea ideii europene. Un premiu care, în acest an, îi revine tot președintelui României, Klaus Iohannis.
Contele Kalergi a devenit însă subiect al teoriilor conspirației vehiculate de extrema dreaptă. Aceasta îi atribuie un plan prin care s-ar încerca distrugerea rasei albe europene prin intermediul imigrației. În final, ar urma să se ajungă la o populație lipsită de identitate, condusă de o elită evreiască. Teoria este pe larg dezvoltată pe diferite pagini ultranaționaliste și antieuropene de extremă dreaptă. De aici și mesajul celor care au vandalizat statuile din parc.
Nu știm cine sunt , poate că autoritățile vor face lumină în acest caz și vor aplica legile. Până atunci urmele vandalizării sunt încă vizibile.
https://www.rfi.ro/politica-118875-premiul-kalergi-pentru-klaus-iohannis-de-ce-refuzat-presedintia-consiliului-european
RFI, 4 martie 2020 – Ovidiu Nahoi