Corul Madrigal a implinit 57 de ani!

Joi, 5 martie, Muzeul Național Cotroceni a găzduit Concertul aniversar „Marin Constantin 95” al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, susținut alături de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijor Anna Ungureanu.

Concertul a marcat 57 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Madrigal, 95 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, fondatorul celebrului ansamblu  și 6 ani de când Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat.

Deschidem anul concertistic cu sprijinul acestei frumoase instituții, Muzeul Național Cotroceni, cu un spectactol dedicat Madrigalului și memoriei maestrului nostru, Marin Constantin și, de asemenea, cu o privire deschisă spre viitor, alături de copiii din Programul Național Cantus Mundi. A devenit deja o tradiție anuală ca la începutul primăverii să onorăm moștenirea fondatorului Madrigal, dar și amprenta pe care Instituția Madrigal o creează în educarea și integrarea socială prin muzică a tinerei generații”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. 

Tripla aniversare a reprezentat un moment de bilanț al instituției și a prilejuit o emoționantă reîntâlnire a generațiilor de artiști ai Corului Madrigal, care în finalul concertului au interpretat imnul oficial al ansamblului,  „Vezzosette Ninfe e Belle” de Giovanni Gastoldi,  împreună cu cei aproape 100 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi, în ovațiile publicului.

Evenimentul a cuprins și decernarea Premiului „Marin Constantin”, distincție care a fost creată în memoria maestrului fondator al Corului Madrigal, pentru a onora valoroasa moștenire a acestui legendar muzician, precum și viziunea sa de mentorat și de popularizare a cântului coral în rândul tinerei generații. În acest an,  laureat al premiului a fost Daniel Kühnel, Director al Symphoniker Hamburg – Orchestra Simfonică din Hamburg – căruia i s-a acordat această distincție pentru constantul suport internațional oferit în ultimii ani promovarii imaginii corului in lume.

Repertoriul selectat pentru Concertul aniversar a inclus lucrări din muzica renascentistă și universală, dar și din creația românească  de secol XX: Orlando di Lasso, Thomas Morley, Maurice Duruflé, Gabriel Fauré, Marin Constantin, Constantin Baciu, Sabin Păutza, Anatol Vieru etc.

*

Marin Constantin (27 Februarie 1925 – 1 Ianuarie 2011) este fondatorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, ansamblu pe care l-a creat în 1963 și pe care l-a condus timp de 47 de ani. Strălucit muzician, dirijor și compozitor român, recunoscut pe plan universal, Marin Constantin rămâne, până în acest moment, singurul român desemnat Ambasador al Bunăvoinței UNESCO (Goodwill Ambassador).

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. În 2020, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 57 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Programul Național Cantus Mundi a fost creat în 2011 și instituționalizat la nivel național în 2014, iar astăzi reunește sub umbrela sa peste 55.0000 de copii.

Biroul de presă

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Programul Național Cantus Mundi