Lipsa de energie și stările confuze sunt doar partea vizibilă a manifestărilor apărute la final de iarnă, iar alungarea lor poate fi posibilă cu ajutorul câtorva soluții simple. Cu disciplină și alegând doar sfaturile fundamentate, aveți toate șansele să intrați în sezonul cald cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă astenia dispare de la sine după câteva săptămâni, când organismul nostru se adaptează într-un final la noul sezon, există câteva modalități de a accelera procesul și de a preveni majoritatea simptomelor.
Una dintre cele mai simple metode de a scăpa de astenie este prin alimentație. Medicii recomandă o dietă mai bogată în triptofan, un aminoacid care funcționează ca serotonina, îmbunătățindu-ne starea de spirit. Se găsește în leguminoase, fructe (portocale, grepfrut, mango, ananas, papaya, căpșune, struguri), cereale integrale, avocado, nuci, leguminoase, ouă, lactate și pește. Suplimentele cu fier pot fi și ele utile în caz de oboseală. Alimentele care conțin fier sunt: legumele cu frunze verzi, sfecla roșie, spirulina, semințele de chia, cerealele integrale, ficatul, germenii de grâu, soia, broccoli sau leguminoasele. Mâncați fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă! Somonul, macroul și sardinele asigură o doza mare de acizi grași Omega 3, care contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Cerealele integrale, lintea, soia, broccoli sau germenii de grâu sunt alimente cu un bogat potențial nutritiv, ce trebuie completat de vitamina B12 provenită din carne.
Este foarte important să consumați zilnic, sub formă crudă sau gătite, plante verzi, bogate în clorofilă: salată verde, spanac, urzici, lobodă, ștevie, untișor, leurdă, frunze de păpădie, dar și mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă și usturoi verzi, care au efect vitaminizant, detoxifiant, revitalizând organismul. Pe lângă fitocomplexele specifice pe care le conține fiecare, toate au efecte antitoxice și depurative, aducând în organism o cantitate importantă de săruri minerale și oligoelemente. Prin acest tip de alimentație se urmărește un aport mai bun de vitamine din complexul B, care tonifică sistemul nervos central și periferic. Și avocado este foarte util în lupta cu astenia de primăvară, dar și consumul de sucuri de legume și plante verzi (suc de orz verde, suc de morcovi, țelină, pătrunjel, suc de sfeclă roșie – câte 150 mililitri zilnic), de ceai verde, ciocolată caldă și cafea. Acestea din urmă conțin teobromină și substanțe aromate care induc starea de bine și aduc un plus de energie. Deși se credea că trebuie să evităm orice tip de ciocolată înainte de culcare, cercetări recente arată că, paradoxal, un consum frecvent de ciocolată neagră, amăruie, contribuie la normalizarea ciclurilor de somn şi ne ajută să ne odihnim mai bine. Şi asta pentru că ciocolata neagră este bogată în magneziu, un mineral esenţial pentru buna funcţionare a ceasului biologic.
De asemenea, polenul și lăptișorul de matcă au efect energizant și tonic pentru sistemul nervos. Polenul este unul dintre cele mai importante produse ale stupului. Prin componentele sale (vitamine, aminoacizi esențiali, minerale, oligoelemente, fosfolipide), asigură o bună funcționare a ficatului. Se va consuma câte o lingură de polen amestecat într-o lingură de miere. Mierea aduce, la rândul său, în organism minerale, aminoacizi esențiali și glucide sub forma fructozei, care, prin metabolizare, produce o energie ușor utilizabilă. Se pot face cure cu polen și miere timp de 1-2 luni. În același timp, ar fi bine să evitați alimentele greu digerabile, care „fură” energia organismului – grăsimile, prăjelile, alcoolul, zahărul și făina albă.
O altă măsură care se impune împotriva manifestărilor neplăcute ale asteniei este asigurarea unui somn de calitate. De aceea, avem nevoie de cel puțin 7 ore de odihnă pe noapte, pentru ca organismul să își poată folosi optim capacitatea sa de regenerare. Se pot consuma ceaiuri care ajută procesul de adormire și asigură un somn odihnitor, neîntrerupt. Cele mai importante plante care liniștesc și induc somnul sunt: teiul, levănțica, passiflora, conurile de hamei. Pentru efectul liniștitor, anxiolitic, sunt indicate roinița și talpa gâștei. Combaterea dispoziției depresive se poate face cu un amestec de sunătoare și cicoare, din care se consumă zilnic, sub formă de infuzie, două căni de 250 ml, timp de 2 luni.
Hidratați-vă și beți cât mai multe ceaiuri! Ceaiul de ginseng – care combate stresul, ceaiul verde – care dă energie, ceaiul de rozmarin – care revigorează, îndepărtează oboseala, durerile de cap și susține rezistența organismului la stres, și ceaiurile de sunătoare și de valeriană – de mare ajutor în insomnii, au efect sedativ, antidepresiv. Ghimbirul, de asemenea, este eficient în lupta cu migrenele, tonic și un excelent stimulator al papilelor gustative, vă ascute simțurile, desfundă nasul și vă scoate din amorțeala iernii.
Totodată, se pot folosi combinații de plante cu efect adaptogen, care stimulează capacitățile de acomodare a organismului la stimuli exteriori nou-apăruți. Cele mai importante plante adaptogene în tratarea asteniei de primăvară sunt gingsengul chinezesc, gingsengul indian, astragalus, schisandra chinensis, ciupercile asiatice, rhodiola rosea, busuiocul indian, magnolia, maca și măcrișul. Prin beneficiul ei nebănuit – cromul, drojdia de bere reglează nivelul zaharurilor și al colesterolului din sânge. Oligoelementele, ca fosfor, cupru, fier și magneziu, ajută la combaterea anemiei și a dezechilibrelor glandei tiroide, factori agravanți în astenia de primăvară.
Puteți apela și la puterea incontestabilă a uleiurilor esențiale. Folosite în aromaterapie, în inhalații, în apa de baie sau, pur și simplu, diluate și aplicate pe piele, acestea tratează stresul, anxietatea, relaxează, calmează și oferă o stare de bine. Uleiul de eucalipt crește puterea de concentrare și liniștește în situații de stres și agitație; uleiul de lavandă ameliorează durerile de cap și scade tensiunea nervoasă, fiind folosit cu succes în depresii, insomnii și nevralgii. Uleiul de ylang-ylang are efecte sedative, combate anxietatea, depresia, iar uleiurile de mentă și de pin alungă oboseala pe fond nervos, starea de slăbiciune, migrenele și nevralgiile.
Foarte important este să faceți sport și să petreceți cât mai mult timp în natură. Plimbările prin parc, sub soarele de primăvară, stimulează producerea de serotonină și ajută organismul să sintetizeze vitamina D. Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Combinați cele două soluții și faceți cât mai multă mișcare în aer liber, pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit. Ca primă măsură de combatere a sedentarismului, este necesar să faceți multă mișcare în aer liber, ca mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau cel pe role. Mișcarea și efortul fizic, combinate cu băile de soare, stimulează producția endorfinelor și creșterea nivelului circulant al acestora, ceea ce duce la apariția unei stări de bine.
Și nu în ultimul rând, găsiți motive de fericire! Deși ar putea suna vag, acest sfat este cât se poate de practic. Astfel, veți ține la distanță starea de astenie dacă îi veți da minții de lucru. Mergeți la film, (re)citiți o carte pe care v-ați propus de mult să o (re)parcurgeți, mergeți la un salon de înfrumusețare, la spa sau, pur și simplu, stabiliți o întâlnire cu prietenii – orice considerați că vă va relaxa și vă va face să simțiți din nou bucuria de trăi. Aforismul „râsul este cel mai bun medicament” se aplică perfect în cazul asteniei. Activitățile distractive pot alunga orice stare de melancolie, așa că trebuie incluse în programul zilnic. De asemenea, nu uitați să vă cultivați o disciplină interioară și să lucrați cât puteți de mult la respectul de sine. Priviți înainte și axați-vă pe ceea ce doriți să realizați în următoarea perioadă, cât timp aveți posibilitatea de a controla situația.
Uneori nutrienții și vitaminele din alimentație nu sunt suficiente pentru a combate astenia, suplimentele devenind astfel soluția ideală, întrucât ajută la reglarea nivelului de substanțe nutritive de care are nevoie corpul uman pentru a funcționa la capacitate maximă. Acestea trebuie, însă, administrate doar dacă organismului îi lipsesc anumite vitamine și minerale!
Atenție! Dacă stările de oboseală și iritabilitate devin tot mai accentuate, pot conduce, fără să ne dăm seama, spre o depresie. Când simptomele de astenie se transformă în gânduri negative, tot mai greu de controlat însemnă că depresia s-a instalat deja. La rândul ei, aceasta poate fi ușoară, medie sau severă, atunci când sunt prezente gânduri de suicid. Lucrurile devin, așadar, ceva mai complicate și necesită ajutor din partea unui specialist. Pentru a ne da seama dacă suferim de depresie, în primul rând este necesară prezența unui număr de simptome care să se manifeste pe parcursul întregii zile, pe o perioadă minimă de două săptămâni. Pot apărea dispoziția depresivă, tristețea intensă, senzația de vid interior, insomnia, dispariția până la lipsa totală a interesului şi a plăcerii pentru orice activitate, lentoarea fizică și mentală, care nu ne mai lasă să luăm decizii, asociată cu neîncrederea în sine și neîncrederea în forțele proprii, stima de sine mult diminuată, sentimentul de inutilitate și nesiguranță. În cazul în care starea de astenie nu este depășită, iar manifestările acesteia se acutizează, consultarea unui medic psihiatru devine absolut necesară!
Autor: Alina Andrei, RADOR
Surse:
https://www.secom.ro/articles/ce-este-astenia-de-primavara-de-ce-apare-si-cum-se-manifesta
https://www.medihelp.ro/blog/sanatate/astenia-de-primavara-simptome-si-tratament/
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/astenia-de-primavara-realitate-sau-fictiune
https://www.csid.ro/health/sanatate/astenia-de-primavara-ce-este-si-cum-poti-scapa-de-ea-16193776
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/cum-combati-astenia-de-primavara-1221517
https://romanialibera.ro/lifestyle/cum-tratam-astenia-de-primavara-722888
https://doc.ro/lifestyle/astenia-de-primavara-cauze-simptome-si-remedii