Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a semnat marţi noapte în jurul orei 1:00 decretul de lege care prevede măsurile urgente luate de Guvern pentru emergenţa de coronavirus, numit „Cura Italia”.
Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial. Regulile au fost semnate cu data de marţi, chiar dacă au fost publicate în cursul nopţii şi trebuie considerate imediat intrate în vigoare. Dispoziţia privind „Măsuri pentru consolidarea Serviciului Naţional de Sănătate şi sprijin economic pentru familii, muncitori şi companii legate de situaţia de urgenţă epidemiologică de COVID-19” este alcătuită din 127 de articole.
După cum s-a anticipat, a fost confirmată amânarea referendumului privind legea constituţională care reduce numărul parlamentarilor. Articolul 81 din această dispoziţie prevede, de fapt, că „ţinând cont de starea de urgenţă pe teritoriul naţional referitoare la riscul sanitar privind apariţia de patologii derivate de la agenţii virali transmisibili”, termenul „până la care este lansat referendumul de confirmare a textului legii constituţionale” este stabilit „în 240 de zile de la comunicarea ordonanţei care l-a admis”.
Referendumul trebuie convocat în 60 de zile de la declararea admisibilităţii, care în acest caz a expirat pe 23 martie. Cu dispoziţia cuprinsă în decret, termenul-limită se amână până la 19 septembrie 2020. Astfel, referendumul trebuie să aibă loc într-o dată cuprinsă între 50 şi 70 de zile succesive, ultima duminică utilă pentru chemarea italienilor la vot pentru această consultare va fi 22 noiembrie, deoarece cele 70 de zile vor expira sâmbătă, 28 noiembrie.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că referendumul nu ar putea avea loc şi la începutul toamnei, între septembrie şi octombrie, dacă guvernul decide să îl stabilească între iulie şi august./oavram/schelaru
https://www.ilfattoquotidiano.it – 18 martie