Autorităţile au anunţat noi măsuri pentru restricţionarea contactului social şi a circulaţiei persoanelor la nivel naţional, cu scopul de a împiedica răspândirea noului virus. Sunt instituite restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi chiar dacă o parte dintre celelalte decizii luate aseară au caracterul de recomandări. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus că ar trebui să le tratăm mai degrabă drept obligaţii. Majoritatea măsurilor intră în vigoare de astăzi, de la ora 22:00, cu excepţia celor referitoare la deplasarea persoanelor care ar urma să se aplice de mâine seară. Este a doua ordonanţă militară adoptată de la decretarea stării de urgenţă.
Reporter: Costin Grigore – Una dintre cele mai importante măsuri este la articolul 3: prevede că circulaţia persoanelor în afara locuinţei se va face numai cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului virus şi evitarea formării oricărui grup mai mare de 3 persoane, care nu aparţin aceleiaşi familii. Autorităţile recomandă ca deplasările pe timpul zilei între orele 6:00 şi 22:00 să se facă numai în anumite condiţii, a precizat ministrul de interne Marcel Vela, care a prezentat aseară târziu ordonanţa militară.
Marcel Vela: Deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale. Deplasarea pentru asistenţă medicală, care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. Deplasări scurte în apropierea locuinţei/gospodăriei legate de activitatea fizică individiuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie şi domestice.
Reporter: Iar pe timpul nopţii, de mâine seară circulaţia va fi restricţionată. Oamenii se vor putea deplasa doar pentru motivele prezentate anterior şi, în plus, au obligaţia să prezinte autorităţilor legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere. Şi chiar dacă pe timp de zi ordonanţa militară prevede doar recomandări pentru circulaţia personelor, secretarul de stat Raed Arafat a spus că ar fi bine să le tratăm ca pe obligaţii.
Raed Arafat: Prevenirea totuşi rămâne linia cea mai importantă de apărare împotriva acestei boli. Rugămintea noastră către toţi, chiar dacă prin Ordonanţa Militară recomandăm unele măsuri în timpul zilei, consideraţi-le ca şi cum ar fi fost obligatorii.
Reporter: Măsuri noi sunt introduse şi pentru cei care părăsesc locul unde sunt izolaţi sau se aflăş în carantină. Pentru ei, perioada de carantină se prelungeşte cu 14 zile. A fost extins şi numărul instituţiilor care pot da amenzi, iar o altă prevedere se adresează autorităţilor locale, care sunt obligate să acorde sprijin persoanelor în vârstă, a explicat ministrul de interne.
Marcel Vela: Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor in vârstă de peste 65 de ani fără susţinători sau altă formă de ajutor şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.
Reporter: Alte măsuri restrictive: se suspendă temporar activitatea în cabinetele dentare, cu excepţia urgenţelor, în magazinele din mall-uri, cu excepţia celor alimentare, veterinare, farmaciilor şi a curăţătoriilor, iar slujbele religioase se vor oficia în lăcaşurile de cult fără public. La înmormântări, nunţi sau la botezuri pot participa cel mult 8 persoane. Se interzice, cu unele excepţii, intrarea străinilor şi apatrizilor pe teritoriul ţării. Toate aceste măsuri ar urma să fie valabile pe perioada stării de urgenţă, adică până la jumătatea lunii aprilie.
Realizator: Textul integral al Ordonanţei Militare îl puteţi citi poe site-ul ştirioficiale.ro, dar şi pe site-ul nostru radio-actualităti.ro./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 martie)