Operatorii în turism din Delta Dunării solicită autorităţilor să elimine obligativitatea obţinerii certificatului de urgenţă pentru societăţile afectate de pandemia de coronavirus. Aceştia atrag atenţia că, la finalul perioadei de criză, capacitatea de cazare din Deltă se va reduce la jumătate, dacă nu vor fi eliminate taxele şi impozitele pentru acest an şi nu va fi amânată plată ratelor bancare.
Reporter: Luiza Rosetti – Situaţia de urgenţă a închis majoritatea pensiunilor din Deltă, care în timpul iernii au făcut investiţii pentru deschiderea unui nou sezon turistic. Pe lângă lipsa lichidităţilor şi a unor surse de venit, operatorii amintesc şi de problema impozitării nerezolvată de mai mulţi ani.
Dan Ghinescu, membru al Asociaţiei Delta Dunării: Sezonalitatea noastră e alta decât a oricui din ţara asta. Muntele trăieşte tot anul, indiferent că are sau nu are pârtii de schi, marea trăieşte un sezon sub şase luni de zile, ca urmare are impozite de sezon scurt. Noi suntem la cele 7-8 luni; cele 7-8 luni ne duc la plata impozitelor şi taxelor de 12 luni.
Reporter: Pe lângă operatorii turistici, pandemia de coronavirus afectează şi societăţile cu activităţi conexe, iar autorităţile tulcene îşi exprimă convingerea că executivul va adopta măsuri în sprijinul acestora.
Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean: Turismul va avea mult de suferit pe această perioadă. Cred că guvernul va face o alocare şi va găsi pârghii de suport a ceea ce înseamnă turismul.
Reporter: În lipsa unor măsuri urgente, Asociaţia Delta Dunării estimează că la finele situaţiei de urgenţă se vor mai deschide doar cel mult 50% din unităţile de cazare din rezervaţie./asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie