Persoanele infectate cu noul coronavirus ar putea să nu mai simtă gustul mâncării sau să nu mai facă distincţia între mirosuri. La această concluzie au ajuns experţi ai Asociaţiei Britanice de Otorinolaringologie (ENT UK), subliniind că această descoperire ar putea ajuta la determinarea prezenţei virusului la pacienţii care sunt asimptomatici. „Există dovezi convingătoare din Coreea de Sud, China şi Italia conform cărora un număr semnificativ de pacienţi cu infecţie confirmată COVID-19 au dezvoltat o anosmie/hiposmie (pierderea/reducerea simţului mirosului). În Germania, anosmia a fost raportată în mai mult de două din trei cazuri confirmate. Iar în Coreea de Sud, unde testarea a fost mai extinsă, la 30% din pacienţii testaţi pozitiv, anosmia a fost principalul simptom în formele uşoare ale bolii” – se afirmă într-o declaraţie publicată, sâmbătă, de ENT UK. Experţii asociaţiei recunosc că, în general, pierderea mirosului se dezvoltă la 10-15% din cazuri de infectare cu coronavirus sau cu alte peste 200 de virusuri cunoscute. Cu toate acestea, având în vedere pandemia coronavirusului, care este în plină evoluţie în lume, specialiştii recomandă să se ţină seama şi de acest factor pentru pacienţii fără alte simptome ale coronavirusului, iar pentru persoanele care încep să aibă probleme cu gustul sau mirosul să se autoizoleze timp de şapte zile./ssirbu/pvelisar/rcostea
(www.tass.ru – 22 martie)