Presa internaţională continuă să acorde spaţii largi epidemiei de coronavirus şi efectelor economice ale acesteia. În timp ce numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor înregistrate în Italia au început să scadă timp de două zile la rând, Spania se pregăteşte de zile grele – avertizează Le Monde, reamintind că a doua cea mai afectată ţară din Europa a văzut accelerarea propagării pandemiei în ultimele zile. Numărul de decese a explodat în ultimele 24 de ore, cu 462 de noi victime, 87 % dintre acestea având peste 70 de ani – relatează La Vanguardia, în timp ce El Mundo arată că întreprinderile spaniole sunt la rândul lor sufocate până la moarte de îngheţarea activităţii economice, de prăbuşirea consumului şi a turismului şi de lipsa lucrătorilor sezonieri în agricultură. O altă ţară care a intrat în spirala creşterii exponenţiale a cazurilor, Marea Britanie, cere implicarea armatei şi avertizează cetăţenii să rămână la domiciliu pentru a evita intrarea forţată în carantină – transmite Reuters. După ce mai mulţi medici din prima linie au afirmat, într-o scrisoare adresată premierului Boris Johnson, că li se cere să îşi pună viaţa în pericol cu măşti expirate şi stocuri prea mici de echipamente şi medicamente, guvernul a afirmat că armata va ajuta la transportul a miloane de articole de echipament personal de protecţie, printre care şi măşti, către personalul medical care a acuzat lipsa de resurse.
Moscova nu crede în virus, am putea parafraza ştirea din Ria Novosti potrivit căreia „autorităţile ruse nu discută posibilitatea închiderii Moscovei pentru carantină cu scopul prevenirii răspândirii coronavirusului”, după cum declara secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. Surse din cadrul comandamentului operativ pentru prevenirea şi combaterea noii infecţii au anunţat că în Rusia nu va fi instituită o carantină mai dură şi că măsurile luate până acum sunt suficiente pentru nivelul actual al răspândirii coronavirusului.
Dincolo de Ocean, aproape o treime dintre americani se află într-un un grad diferit de izolare, mai ales în cele mai mari trei oraşe din ţară care de obicei freamătă de viaţă: New York, Los Angeles şi Chicago. Criza se agravează în ţară pe măsură ce pandemia progresează, pentru prima dată cu peste 100 de decese în 24 de ore, ridicând bilanţul total la peste 410 morţi duminică seara şi la cel puţin 33.000 de persoane infectate – citim în France24. La rândul său, New York Times avertizează că o criză internaţională a sănătăţii şi economiei cere mai multă cooperare, nu confruntare, între Washington şi Beijing. Experţii din sfera securităţii naţionale şi a sănătăţii publice din SUA se tem că cele două puteri mondiale se îndreaptă spre un nou război rece care ar putea submina grav eforturile de eradicare a virusului şi de salvare a economiei globale. „Relaţiile SUA-China s-au deteriorat la un nou nivel record post-Tiananmen într-un moment extrem de nefericit, când cele două ţări ar trebui să-şi unească forţele pentru a limita ravagiile produse de pandemie asupra sănătăţii publice, a activităţii economice şi pieţelor financiare”, mai scrie New York Times.
Omenirea trăieşte în ultimele luni o probă de foc îngrozitoare din cauza coronavirusului la diverse niveluri, mai la nivelul sistemului medical, al economiei şi al coeziunii sociale, reaminteşte cotidianul elen To Vima. În ceea ce priveşte nivelul economic, problema care îi preocupă pe analiştii din toată lumea este ce amprentă va lăsa pandemia de coronavirus asupra economiei globale, adică impactul real al Covid-19 asupra economiilor din întreaga lume. Din Le Monde aflăm că Germania pune pe picioare cel mai mare plan de salvare din istoria sa: Berlinul va împrumuta de pe pieţe suma colosală de 156 de miliarde de euro pentru a salva economia de la dezastrul provocat de Covid-19. Este o decizie care spune multe despre caracterul istoric al crizei, mai ales că Germania este, de un deceniu încoace, campioana excedentelor bugetare. Amploarea măsurilor de susţinere nu are echivalent în istoria Republicii Federale, iar viteza cu care au fost adoptate măsurile este, crede Le Monde, şi ea inedită.
Veştile bune de pe frontul luptei medicale împotriva coronavirusului nu întârzie să apară: Reuters anunţă că în China s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de coronavirus, dintre care niciunul nu este transmis local, iar BBC transmite că în Coreea de Sud a fost declarat cel mai mic număr zilnic de cazuri noi de coronavirus după atingerea vârfului ratei de îmbolnăvire. „OMS lansează un megatest mondial cu patru dintre cele mai promiţătoare antidoturi la coronavirus”, titrează la rândul său revista Science. Analiza se referă la o combinaţie medicamentoasă deja folosită împotriva virusului HIV, la un tratament împotriva malariei testat pentru prima oară în timpul celui de-al doilea război mondial plus un nou antibiotic care, anul trecut, s-a arătat promiţător în cazul febrei Ebola. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un mare test la nivel mondial, numit SOLIDARITATE, prin care să afle dacă vreunul dintre aceste medicamente deja lansate de ani buni pe piaţă poate trata noile infecţii cu coronavirus în cazuri grave de deficienţe respiratorii. Este vorba despre un efort fără precedent vizând colectarea rapidă a unor solide informaţii ştiinţifice pe parcursul acestei pandemii – se mai arată în articolul publicat de revista Science.
(Ruxandra Lambru, Agenţia de Presă RADOR)