În acest context mondial total nefericit și absurd, când mulți dintre noi suntem nevoiți, pe cât posibil, să ne desfășurăm activitatea profesională de acasă, pentru a ne feri de eventualele pericole, amenajarea unui spațiu de lucru la domiciliu, eficient și bine organizat, este absolut indispensabilă. Fie că devenim ”salariați care îndeplinesc atribuțiile specifice funcției pe care o dețin, acolo unde își au locuința principală sau reședința” (munca la domiciliu), ”salariați care, în mod regulat și voluntar, își îndeplinesc atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o dețin în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor (telemunca) sau chiar ambele variante (un salariat care desfășoară munca la domiciliul propriu și în acest scop utilizează echipamente de tehnologia informației și comunicațiilor, practic îndeplinește caracteristicile ambelor tipuri de modalități de desfășurare a muncii, fără a prevala practic una față de cealaltă), biroul de acasă trebuie să îndeplinească o serie de avantaje pentru ca efortul depus să fie redus la minimum.
Astfel, de la niște simple idei de amenajare și până la eliminarea unor lucruri care pot împiedica productivitatea și eficiența muncii (cum ar fi lipsa ordinii și a curățeniei), beneficiile păstrării unui spațiu de lucru ireproșabil sunt, practic, nelimitate. Indiferent că unii manipulează mai bine cantitatea și amploarea muncii pe care o au de îndeplinit, iar alții, dimpotrivă, nu pot ține pasul, un lucru este cert: exact așa cum stau lucrurile în jurul nostru, tot aşa ni se așează şi gândurile în minte. Așadar, dezordinea fizică poate duce la dezordine mintală și invers
Idei pentru amenajarea și amplasarea biroului de acasă
Biroul sau spațiul de lucru de acasă este extrem de important pentru aceia dintre noi care lucrează din confortul domiciliului, sau care petrec mult timp la calculator/laptop, învățând sau studiind. Fiind un loc în care creativitatea și productivitatea trebuie să ajungă la cote maxime, biroul în sine și spațiul care îl înconjoară trebuie să fie aerisite și să conțină toate elementele preferate ale ”proprietarului”, cum ar fi plante, culori preferate, accesorii, organizatoare, scaune confortabile și multe altele.
- Amplasarea ideală a biroului
Biroul nu trebuie amplasat neapărat într-o cameră separată. În majoritatea apartamentelor, birourile sunt încorporate în cadrul unei camere (sufragerie, dormitor) sau într-un open space. În funcție de spațiul de care dispuneți, puteți amplasa mese de birou mai mari sau mai mici, dar cel mai important aspect este să găsiți configurația ideală. Și anume:
* La geam – Pentru a avea parte de lumină naturală din abundență, un birou amplasat la geam este ideal. Îl puteți poziționa în fața unui geam mai mic sau într-un colț, între mai multe geamuri.
* Încorporat în mobilier – Dacă nu dispuneți de prea mult spațiu în camera în care doriți să așezați masa de birou, puteți (re)gândi introducerea acesteia în designul mobilierului. Deși soluția ideală este să apelăm la mobila făcută la comandă, nu ne permitem cu toții acest lucru! Culorea biroului trebuie să fie asemănătoare cu cele ale corpurilor mari de mobilier sau să fie combinate reușit. Un birou lung între rafturile bibliotecii sau între dulapurile mobilei din sufragerie va părea o altă componentă elegantă, fără să deranjeze în vreun fel amenajarea inițială.
* Amplasarea spațiului de lucru în capătul unui hol, acolo unde spațiul locuinței permite acest lucru, vă va scăpa de alegerea unei camere pentru birou. Biroul într-o zonă a holului se potrivește mai ales suprafețelor pătrate, acolo unde există destul spațiu pentru această idee.
- Amplasarea ideală a biroului în spații mici
* Un birou de dimensiuni mici poate fi integrat cu ușurință în interiorul unui corp de mobilier care îl va masca. Dacă doriți să amplasați o măsuță de birou în dormitor, puteți ascunde măsuța și scaunul după o ușă glisantă destul de înaltă încât să acopere și câteva rafturi sau polițe de deasupra mesei de birou.
* Pentru sesiunile mai lungi de lucru, puteți apela la un corp cu o masă de birou rabatabilă care poate fi de dimensiuni mai mari. Soluțiile ingenioase sunt cele mai potrivite, mai ales acum când mobilierul trebuie să fie funcțional și să îndeplinească mai multe roluri. Nu aveți suficient spațiu pentru un birou în toată regula? Ei bine, există soluţii şi pentru aceeastă problemă: un birou care se rabatează. Nu numai că vă va rupe rapid de prostul obicei al stivuirii inutile, dar vă va face şi mai mult loc în cameră. Desigur, dacă doriți să păstrați grămezile de hârţoage, sau dacă aveţi nevoie de ele zilnic, le puteţi păstra pe o suprafață clasică, dar cu un sistem de organizare bine pus la punct, în tăviţe etichetate sau într-un set suplimentar de sertare.
* Pe colț – Pentru camerele neîncăpătoare, puteți așeza biroul într-o poziție care să avantajeze spațiul, iar cel mai la îndemână loc este într-un colț. Această amplasare se potrivește meselor de birou înguste, pentru a profita de spațiu mai mult în lungime. Corpurile suspendate vor crea și mai mult senzația de spațiu, iar păstrarea biroului curat și organizat va curăța micul spațiu de energii negative.
* Pe balcon – O propunere interesantă, potrivită pentru spațiile mici, ar fi să amplasați un mic birou în spațiul balconului închis, special amenajat în acest sens. În general, acest tip de birou nu va putea fi folosit decât în sezonul cald, și doar dacă spațiul vă permite să beneficiați de o masă de birou generoasă și un scaun cu adevărat confortabil.
- Accesorii în funcție de nevoi și de modul de utilizare
* Un aspect foarte important pe care trebuie să-l luați în considerare când investiți în spațiul de lucru de acasă este managementul cablurilor. Pentru a nu avea de-a face cu cabluri încâlcite care în timp se pot deteriora, optați pentru mese de birou care au ”cable management” încorporat (de obicei în partea inferioară din spatele mesei de birou). Pentru a scăpa de această problemă, mai puteți achiziţiona prelungitoare cu împământare şi cu buton de pornire-oprire, astfel încât să puteți închide totul înainte de culcare, făcând şi economie de energie în acest fel. Alt sfat foarte practic este de a lega cablurile cu lamele de plastic speciale, restrângându-le astfel, locul pe care îl ocupă.
* Corpuri de iluminat – Pentru ca spațiul de lucru să nu fie unul anost, ci cât mai plăcut și creativ, contează foarte mult și elementele incluse pe suprafața biroului de acasă, întrucât acestea trebuie să fie atât originale, cât și practice. Un element-cheie de care este bine să ţineţi cont este legat de sursa de lumină – biroul trebuie amplasat astfel încât lumina să vină din faţă sau din partea stângă, lumina naturală fiind de preferat, bineînţeles. Cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru birou sunt lămpile de birou, dar pentru a economisi din spațiu, puteți alege un lampadar pe care să-l amplasați lângă birou sau în spatele acestuia, astfel încât lumina să cadă în zona potrivită. Pentru a nu dărâma din greșeală veioze și lămpi de birou, instalați o lampă direct pe peretele din fața biroului.
* Plante – Plantele reprezintă o sursă infinită de prospețime și inspirație, iar verdele intens al frunzelor este o nuanță odihnitoare pentru ochiul uman. Primăvara și vara puteți ține pe birou o vază cu flori proaspete și viu colorate. Atenție, însă, la cantitatea de lumină pe care plantele o vor primi în zona biroului, alegând plantele în primul rând după acest criteriu.
* Tablouri – Un perete gol în fața biroului poate părea destul de plictisitor, însă, cu ajutorul tablourilor puteți sparge monotonia. Dacă așezați tablourile în partea din sus a peretelui, veți crea, totodată, și impresia de înălțime. Împletiți utilul cu plăcutul, înconjurând spațiul de lucru cu tot ceea ce vă motivează și vă inspiră.
* Culori și materiale – Cele mai potrivite culori pentru masa de birou sunt cele neutre. Pentru a se potrivi cu designul casei sau al încăperii, alegeți nuanțe de lemn natural, chiar nefinisat, în cazul amenajărilor de tip boem, rustic sau tradițional. Pentru stilurile minimalist și contemporan puteți opta pentru mese de birou vopsite în alb sau negru, în funcție de elementele predominante din restul locuinței. Stilul industrial vă permite să alegeți un birou de metal, iar pentru stilul shabby-chic ideal ar fi să optați pentru un corp vintage pentru spațiul de lucru. Dacă rămâneți la versiunea clasică din lemn, mesele de birou din materiale ușoare, precum palul, sunt ideale. Dacă sunteți mai degrabă genul tradițional, investiți o sumă ceva mai considerabilă în elementele din lemn masiv, ca un birou în stil clasic. Fanii stilului steampunk își pot testa creativitatea apelând la soluții neconvenționale, cum ar fi transformarea unei vechi mașini de cusut într-un mic birou pentru spațiul de lucru. Indiferent de ceea ce alegeți, profitați la maximum de spațiul pe care îl aveți la dispoziție și nu uitați de poziția corectă pe care trebuie să o adoptați atunci când lucrați mult timp la birou.
* Nu uitați nicio clipă că, pe lângă piesele de mobilier propriu-zise, aveți nevoie și de accesorii care să facă atmosfera cât mai plăcută pentru activitățile pe care le veți desfășura acasă! Căutați toate elementele care vă aduc o stare de bine și profitați din plin de beneficiile lor! Puteți opta pentru seturi speciale de birou, boluri, cutii, ceasuri, statuete, tăvițe, suporturi, recipiente, rame foto, globuri solare sau pământești, agende, mape, calendare, jocuri antistres, clepsidre sau agrafe multicolore. Atenție, însă, oricât de mândri ați fi de ele, încercați să nu le afișați pe toate odată pe suprafața biroului!
Autor: Alina Andre, RADOR