Preotul cărturar Sebastian Stanca (1878-1947), originar din Sebeş, judeţul Alba, era dintr-o familie de preoţi, el fiind a treia generaţie. Tatăl său slujise ca protopop în Petroşani, iar mama, Ioana Chirca, fusese preşedinta Reuniunii Femeilor Române Greco-Ortodoxe din Petroşani. Toţi trei copiii lor au fost oameni de seamă ai ţării, fiecare în domeniul său: Dominic, medic ginecolog, profesor la Facultatea de Medicină din Cluj, Constantin, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Sebastian, preot, scriitor şi gazetar, istoric şi colecţionar de cărţi vechi. În 1907, anul hirotonirii sale, Sebastian Stanca s-a căsătorit cu Maria Muntean, nepoata criticului literar Titu Maiorescu. Au trăit la Vulcan, apoi, din 1911 la Sebeş, iar din 1922 la Cluj.
Aceasta este familia de intelectuali ardeleni care avea să dea culturii româneşti doi scriitori cunoscuţi: Horia (1909-2002) şi Radu (1920-1962).
În săptămâna care începe astăzi, vom reconstitui câteva episoade interesante din viaţa lor, ca de obicei, cu ajutorul mărturiilor din Arhiva de istorie orală: un interviu cu Horia Stanca, avocat, cronicar dramatic, traducător – realizator, redactorul Mariana Petre – şi un interviu cu Maria Neagu, fost monteur şef la Studioul Cinematografic Bucureşti, care a lucrat în anii ’50, pe când era elevă, cu dramaturgul şi regizorul Radu Stanca.