Realizator: 28 de persoane au murit ieri din cauza noului coronavirus în România, ridicând bilanțul la 248 de decese. Autoritățile au raportat încă 441 de cazuri de infectare, cifra totală la nivel național depășind 5.200 de îmbolnăviri. Aproape 25.600 de persoane sunt în carantină, iar alte 87.400 sunt în izolare la domiciliu. 647 de oameni s-au vindecat. Pacienții infectați cu COVID-19, dar fără simptome sau cei cu manifestări ușoare ale bolii și care sunt acum spitalizați vor fi tratați acasă, dacă se va ajunge la un grad de suprasolicitare a spitalelor. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a mai spus că trebuie să ne așteptăm în următoarele două săptămâni la o creștere a numărului de cazuri.
Reporter: Adriana Turea: Ministrul sănătății a spus că deocamdată nu există scenarii în cazul cărora sistemul sanitar din România să nu facă față.
Nelu Tătaru: Eu am făcut acele evaluări la fiecare județ în care aveam peste 100 de cazuri. Sunt considerate ca mici focare; deocamdată sunt focare locale. Nu vrem să ajungem la exemplul Sucevei, în care focare mici au devenit un focar mare, cu o transmitere comunitară necontrolată, pentru care mai luptăm şi acum. Voi merge, într-adevăr, în toate aceste judeţe. Voi merge şi Neamţ, voie merge şi în Galaţi, unde sunt peste 100, iar bănuiesc că peste două săptămâni voi trebui să merg iar în cele care au peste 200.
Reporter: În ceea ce privește estimarea evoluției cazurilor de infecție cu COVID-19 în România ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a adăugat:
Nelu Tătaru: Rămânem la aceleaşi estimări care evoluează în dinamică în funcţie de un aflux în afara tării noastre de concetăţeni. Noi estimăm ca, la o săptămână, zece zile, după Sărbătorile Pascale, când s-ar fi întors toţi concetăţenii noştri, să avem un vârf. Sperăm ca acest vârf să fie un vârf lin, să nu fie un vârf ascuţit cu o multitudine de cazuri care să ne blocheze şi apoi, la un trei-patru săptămâni, să ne pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi şi să putem să ne gândim la o pantă descendentă a pandemiei.
Realizator: Ministrul sănătății a mai spus că autoritățile pot asigura tot necesarul spitalelor care îngrijesc pacienţi cu COVID-19. Cantități importante de materiale sanitare și de medicamente au fost distribuite acestor unități de primă linie, celor așa-numite de faza a doua, adică de pneumologie, precum și celor de sprijin.#HUN/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)