Ca şi oamenii care populează planeta, presa internaţională îşi îndreaptă toată atenţia asupra pandemiei care continuă să facă numeroase victime în lumea întreagă şi în acelaşi timp să dicteze agenda guvernelor.
Cea mai lovită ţară europeană în acest moment, Spania înregistrează totuşi o scădere a numărului deceselor zilnice, dar totalul se ridică la peste 15.000, scrie El Pais. Sub presiunea statelor membre, Comisia Europeană s-a văzut silită să amâne planul vizând „strategia de ieşire” din măsurile de izolare impuse pe tot cuprinsul blocului comunitar, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prudenţă, citim în EUobserver.
Prudenţă recomandă şi un raport realizat de instituţii academice din Statele Unite şi trimis Casei Albe, care atenţionează că este posibil ca vremea caldă din sezonul estival să nu împiedice în vreun fel răspândirea coronavirusului, după cum informează New York Times. „Având în vedere că ţările în care acum este vară, precum Australia şi Iran, se confruntă cu o răspândire rapidă a virusului, reducerea cazurilor în condiţii de umiditate şi căldură ridicate nu poate fi considerată ca fiind garantată”, atenţionează forurile ştiinţifice citate de ziarul new-yorkez.
Un alt studiu, realizat de cercetătorii din Hong Kong pe baza experienţei din China şi citat de The Guardian, conchide că măsurile de izolare nu pot fi ridicate până la descoperirea unui vaccin pentru Covid-19. Deşi „restricţiile impuse în China au pus capăt unui prim val (al epidemiei), pericolul unui al doilea val este foarte real”, atenţionează experţii din Hong Kong. În orice caz, Iranul „pune capăt izolării pentru a evita o catastrofă economică”, consemnează Le Monde. Cotidianul parizian notează că decizia anunţată de preşedintele Iranului a fost luată „în timp ce bilanţul oficial depăşea 4.000 de morţi şi peste 65.000 de cazuri confirmate” – cifre mult subestimate, potrivit unor medici consultaţi de Le Monde.
Îngrijorările legate de economie se manifestă de altfel în lumea întreagă. Citată de The Guardian, şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Gheorghieva avertizează că, cu mici excepţii, cele 189 de state membre ale organizaţiei vor fi afectate de scăderea standardelor de viaţă anul acesta, ca urmare a celei mai grave crize economice globale de la cea din anii 1930″. Financial Times relatează că „FMI îşi creşte capacitatea de creditare la 100 de miliarde de dolari”.
În Statele Unite, Wall Street Journal scrie că „un număr record de 7,5 milioane de americani primeau ajutor de şomaj la sfârşitul lunii martie, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să lovească piaţa locurilor de muncă din SUA. Şi un număr suplimentar de 6,6 milioane de persoane au depus cereri de şomaj săptămâna trecută”. Este „cea mai severă rată a şomajului de la Marea Depresiune”, constată Washington Post, cu menţiunea că „economia americană se deteriorează cu o viteză alarmantă”. Rezerva Federală va furniza fonduri suplimentare de creditare în valoare de 2,3 trilioane de dolari, pentru „susţinerea pieţei cu mari fluctuaţii a datoriilor şi a municipalităţilor afectate”, relatează Financial Times.
USA Today îl citează pe secretarul american al finanţelor care spune că „economia ar putea reporni în luna mai, dar Trump vrea să fie mai întâi liniştit în privinţa ‘problemelor medicale'”. Pe lângă bilanţul alarmant al victimelor, problemele economice rămân o mare preocupare şi în Europa. „Cele două cele mai mari economii ale zonei euro se afundă în recesiune”, constată Financial Times cu referire la Germania şi Franţa. În situaţia în care Franţa „se aşteaptă la o scădere a creşterii economice de 6% în 2020”, guvernul de la Paris „va dubla planul de urgenţă, la 100 de miliarde de euro”, scrie Le Figaro. Iar organizaţia Oxfam face socoteala că nu mai puţin de o jumătate de miliard de oameni, adică între 6 şi 8% din populaţia planetei, ar putea ajunge în sărăcie în absenţa unor planuri rapide de susţinere, în faţa pandemiei, pentru ţările cele mai sărace”, potrivit ziarului elveţian Le Temps.
Iată însă şi una din foarte rarele veşti bune din ultima vreme: „coaliţia condusă de Arabia Saudită anunţă un armistiţiu în Yemen” pentru a preveni propagarea coronavirusului, scrie acelaşi ziar elveţian. Confruntat cu cea mai gravă criză umanitară din lume, Yemenul, ţara cea mai săracă din Peninsula Arabică, unde războiul a făcut zeci de mii de morţi, nu a înregistrat până acum niciun caz de infectare cu Covid-19, precizează Le Temps.
Adriana Buzoianu