Peste 1,6 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, iar 102.151 de persoane au decedat din cauza COVID-19, relevă ultimele cifre date publicităţii. În Europa, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, face progrese în recuperarea după COVID-19, a anunţat sâmbătă biroul său de presă. Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a avertizat că marea Britanie nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus. Marea Britanie a raportat sâmbătă 917 noi cazuri de deces din cauza COVID-19. Numărul cazurilor de deces a scăzut pentru a treia zi consecutiv în Spania, fiind în ultimele 24 de ore de 510. În schimb, în Franţa numărul deceselor din cauza COVID-19 a crescut cu 987, ajungând la un total de 13.197 de cazuri. Cu toate acestea, puţine persoane se află la terapie intensivă în spitalele franceze. În Italia, premierul Giuseppe Conte a prelungit starea de urgenţă până pe 3 mai, dar a permis redeschiderea anumitor magazine. În Germania, numărul cazurilor de infecţie a crescut sâmbătă cu 4.133, ajungând la un total de 117.658, conform cifrelor publicate de Institutul Robert Koch.
În cele două Americi, companiile Apple şi Google au anunţat că vor colabora şi vor crea o tehnologie de depistare a contactului, cu scopul de a încetini răspândirea epidemiei de coronavirus. Noua tehnologie permite utilizatorilor să opteze pentru logarea la telefoanele aflate în apropiere. Liderii politici şi experţii în sănătate îndeamnă locuitorii Americilor să evite adunările publice şi să sărbătorească Paştele Catolic de acasă, după ce Statele Unite au înregistrat peste 18.600 de decese din cauza COVID-19. Uruguay a început repatrierea a 112 australieni şi neozeelandezi blocaţi pe o navă de croazieră pe Rio de la Plata, în apropiere de capitala Montevideo. În Brazilia, preşedintele Jair Bolsonaro a ieşit pe străzile capitalei Brasilia, în încercarea de a domoli reacţia negativă a populaţiei după măsurile drastice de izolare impuse pe fondul epidemiei de coronavirus. Chile începe să emită certificate pentru persoanele care au contractat coronavirus şi s-au însănătoşit, documentele exceptându-i pe proprietari de la carantină şi alte restricţii.
În zona Asia-Pacific, premierul Indiei, Narendra Modi, a decis prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional, fără a preciza însă durata perioadei de interdicţii totale. China a raportat sâmbătă noi cazuri de infecţie cu coronavirus, majoritatea fiind străini. Medicii din Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, au avertizat că nu este suficient de bine înţeles comportamentul coronavirusului. În Japonia, premierul Shinzo Abe a făcut apel la cetăţeni să evite localurile de noapte şi să menţină distanţa socială. În Filipine, mai mulţi penitenţi catolici s-au autoflagelat şi s-au rugat în faţa bisericilor filipineze, în ciuda ordinelor stricte privind rămânerea în locuinţe.
În Orientul Mijlociu şi Africa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat ţările să fie precaute cu privire la ridicarea restricţiilor. Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, i-a îndemnat pe iranieni să respecte protocoalele de sănătate şi să se protezeje de coronavirus, pe măsură ce micile întreprinderi şi-au reluat activitatea în cea mai mare parte a ţării. Yemen a raportat primul său caz, iar agenţiile umanitare avertizează că ţara este măcinată de foamete şi boli, iar sistemul de sănătate este distrus de anii de război.
Consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus vor fi dure. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steven Mnuchin, a spus companiilor aeriene că vor primi aproximativ 25 de miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor curente, pe fondul crizei fără precedent care a lovit industria aviatică în timpul pandemiei de coronavirus. Potrivit informaţiilor, pandemia de COVID-19 va atrage după sine cea mai mare criză economică din 1930 până acum, cu refacere parţială în 2021, după cum subliniază directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI). Numărul americanilor din SUA care cer ajutor de şomaj creşte vertiginos, în ultimele trei săptămâni depăşind 15 milioane. În această săptămână, aproximativ şase milioane de americani au depus cerere de şomaj. Miniştrii de finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene au convenit un pachet financiar de jumătate de miliard de euro pentru susţinerea economiilor UE, dar problema refacerii economice după pandemia de coronavirus rămâne încă deschisă./mbaciu/ilapadat
(REUTERS – 11 aprilie)