Perspective – Realizator: Pavel Ionescu – În Statele Unite, președintele Donald Trump nu și-a ascuns dorința de a redeschide economia țării, numai că asumarea unui asemenea risc, mai ales în an electoral, cere precauții extreme.
Reporter: Doina Saiciuc – Urmează ca preşedintele Trump să anunţe marţi un nou consiliu dedicat redeschiderii țării. El urmează să fie constituit din medici, lideri de afaceri, primari și guvernatori de state. Regulile actuale ale distanțării sociale sunt în vigoare până la 30 aprilie, iar președintele încearcă să ia o decizie în legătură cu ce se va întâmpla după 1 mai, când și cum se redeschide economia. „Voi lua o decizie şi în numele lui Dumnezeu sper că va fi decizia corectă, dar pot spune fără nici o îndoială că este cea mai importantă decizie pe care va trebui să o iau vreodată”. Pentru prima dată sunt semne în Statele Unite că rata infecțiilor începe să se stabilizeze și să nu mai crească. Experții avertizează însă că aceasta nu înseamnă în mod necesar că a atins vârful și nu înseamnă că ar fi momentul de a relaxa restricțiile. Între timp, rata șomajului a ajuns la cel mai înalt nivel de la marea recesiune încoace. Mai mult de 16 milioane de americani au făcut cereri de ajutor de șomaj. Președintele Trump a spus că va anunța săptămâna viitoare și decizia privind finanțarea de către Statele Unite a Organizaţiei Mondiale a Sănătății pe care a acuzat-o pe parcursul săptămânii în conferințele de presă de la Casa Albă că a ajutat China să ascundă numărul real al cetățenilor săi infectați cu coronavirus. Aceasta nu a agreat decizia lui Donald Trump de a interzice călătoriile din China, interdicție intrată în vigoare la 31 ianuarie. În conferința de presă de vineri, 10 aprilie, președintele Trump părea încă și mai hotărât se confrunte Organizația Mondială a Sănătății.
Donald Trump: Vom discuta săptămâna viitoare despre Organizația Mondială a Sănătății, în detaliu. Nu am vrut să o fac înainte de a avea toate faptele. Ani de zile noi am plătit organizaţia între 300 şi 500 de milioane de dolari, anual, și uneori chiar și mai mult. China a plătit-o cu mai puțin de 40 de milioane de dolari anual./rpatulea/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 aprilie)