Rețeaua de Solidaritate: peste 230 de medici și o bibliotecă de resurse, la dispoziția spitalelor și autorităților

Peste 230 de medici din linia întâi (ATI, boli infecțioase, pneumologi), din care 70 din diaspora, s-au alăturat, până în prezent,  proiectului Rețeaua de Solidaritate. Zeci de ghiduri medicale și protocoale din întreaga lume au fost incluse în biblioteca de resurse, multe dintre ele fiind puse la dispoziția medicilor și autorităților, într-un cadru de dialog oficial, pentru a putea fi preluate și implementate și în România.

Rețeaua de Solidaritate este o mișcare civică și socială, lansată în contextul COVID-19, având ca obiective:

  • conectarea românilor care au nevoie de ajutor în Europa cu cei care-l pot oferi.
  • abordarea individuală a cazurilor aflate în situație limită (situații medicale, alimente, transport, locuință) și punerea lor în legătură cu autoritățile locale sau asociațiile caritabile din regiunea respectivă și/sau cu reprezentanții autorităților române din țara respectivă pentru consiliere, suport juridic și eventual material, în funcție de caz.
  • crearea unui spațiu sigur de ascultare și dialog între medici. Ascultarea stimulează solidaritatea – un catalizator esențial al transformărilor sistemice prin forța comunităților solidare.

O componentă importantă a rețelei este comunitatea Medici solidari, care are în prezent  230 de membri, dintre care 70 din diaspora, majoritatatea medici din prima linie (ATI, boli infecțioase, pneumologi). Aceștia schimbă informații oficiale/validate/implementate în spitalele în care lucrează, dar și experiența personală căpătată în ultimele săptămâni. În acest moment, în rețea sunt medici din România, Franța, Elveția, Germania, UK, Italia, Spania, Grecia, Olanda, Belgia, Cipru, Slovacia, Austria, Irlanda, Suedia, SUA și Rep. Moldova (țară care are nevoie de ajutor pentru că informațiile sunt restricționate de către autorități).

Medicii solidari comunică permanent printr-un grup dedicat de WhatsApp (discuții zilnice) și participă la videoconferințe săptămânale. De asemenea, un grup restrâns de 12 medici din prima linie organizează videoconferințe zilnice și colaborează online pentru filtrarea ghidurilor relevante și validarea lor. Cu ajutorul medicilor, Rețeaua de Solidaritate  a alcătuit o bibliotecă de resurse științifice și validate, care conține ghiduri, protocoale, bune practici din întreaga lume în domeniul managementului cazurilor COVID-19 (protocoale de testare, protecție, ghiduri medicale, legislație, statistici, proceduri de decontaminare etc.) și care au fost puse la dispoziția medicilor și autorităților din România, pentru a ajuta în lupta COVID-19 (https://reteauadesolidaritate.com/). Începând din 23 martie 2020, când a fost lansată, secțiunea ghiduri și protocoale terapeutice a fost accesată de peste 30.000 de utilizatori.

“Împreună cu colegii din Europa am creat Rețeaua de Solidaritate și încercăm prin această resursă să transmitem informații importante medicilor români, autorităților și populației.  Este foarte important să se înțeleagă la toate nivelurile că primul pas necesar este prevenirea transmiterii acestei infecții”, a declarat Dr. Florin Puflea, medic specialist Terapie Intensivă în Verona, Italia.

“Rețeaua de Solidaritate are în acest moment peste 230 de medici, o bună parte dintre ei care lucrează în prima linie în mai multe țări din Europa și chiar peste ocean dar și medici din România cu care ne bucurăm să avem discuții săptămânale. Pe site-ul www.retauadesolidaritate.com oamenii pot găsi o bibliotecă ce conține foarte multe date științifice de ultimă oră pe care noi le folosim acum aici la Basel, în Elveția”, a afirmat Dr. Mihaela Sava, medic specialist Boli Infecțioase în Basel, Elveția.

 

Solidaritate: acțiuni deja implementate

Până în prezent, au avut deja loc o serie de acțiuni, care să faciliteze schimbul de experiență și să contribuie la adoptarea unor protocoale și ghiduri utile. În urmă cu câteva zile, Rețeaua de Solidaritate a organizat, în sistem teleconferință, o întâlnire între o delegație de medici ai spitalului italian  în care lucrează și șefii Unităților de Primiri Urgențe (UPU) din România și medici șefi și specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din întreaga țară. La întâlnire a participat și secretarul de stat Raed Arafat. De asemenea, au avut loc discuții între medici ATI și reprezentanți ai Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), pentru actualizarea ghidurilor românești deja în vigoare.

În privința dialogului cu autoritățile, Rețeaua de Solidaritate își propune să transfere ghiduri și protocoale traduse în limba română către Ministerul Sănătății spre implementare la nivel național. În grupul de medici solidari s-au alăturat deja reprezentanți ai Ministerului Sănătății și există un dialog constant cu reprezentanți ai DSU, ai Președinției României, ai Societăților Științifice, prin informări oficiale.