Starea de urgență determinată de noul coronavirus ne amintește de o parabolă. Un calif a poruncit să închidă două, trei biserici dintr-un cartier creștin. Mergând apoi pe străzi, a auzit cântări din fiecare casă de creștini și și-a dat seama de greșeală: închisese două, trei lăcașuri de cult, dar deschisese, în schimb, sute de biserici, în fiecare locuință – a povestit IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, invitat în emisiunea Serviciul de noapte a postului Radio România Actualități, realizată de Maria Țoghină, marți, 14 aprilie.
Astfel, IPS Iosif i-a îndemnat pe credincioși să își transforme casele în Biserici. Acesta i-a îndrumat pe românii din diaspora pe care îi păstorește (Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Italia, Spania, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Islanda), dar și pe noi toți, să ne facem un colț de rugăciune acasă și să trăim cât mai autentic. Iisus vine în casa fiecăruia dintre noi, care poate deveni un Ierusalim pământesc.
Pandemia a produs o schimbare radicală. Găsim alte mijloace de a comunica ceea ce trăim, iar pentru a participa la o slujbă a bisericii nu există altă soluție decât rețelele de socializare, a mai observat înaltul ierarh, care a subliniat avantajul acestui tip de comunicare – numărul uriaș de oameni care se conectează: de Florii 16.000 de oameni au urmărit slujba transmisă de la Limours, reședința mitropolitană.
IPS Iosif a apreciat ceea ce a numit « explozia de solidaritate din România ». Cu sprijinul tinerilor, al voluntarilor, persoanele singure, izolate, care au copiii în străinătate vor putea fi ajutate. Tinerii sunt purtătorii luminii lui Hristos. A fi aproapele celuilalt în momente de criză, de urgență, înseamnă să porți un mesaj. Mesajul acesta nu este atât al nevoii materiale, ci o prezență în viața celor singuri.
Vorbind despre sensul duhovnicesc al sărbătorii Învierii și despre nevoia de curățare, de spălare sufletească pe care o simt oamenii, IPS Iosif a subliniat că Lumina nu vine prin propria voință, ci atunci când acceptăm, când primim liber să ne înlocuim stările noastre rele cu lumina harului.
Înaltul ierarh a explicat că Lumina pe care o primim de Înviere este Hristos. Prin Hristos, care este lumină, și noi, oamenii, suntem lumină. Lumina lui Hristos nu poate străluci în lume fără noi. El are nevoie de noi pentru a purta aceasta lumină în lume.
Sinteză : Carmen Ionescu
Regizor tehnic : Cătălina Popescu
Fragmente din această emisiune puteți urmări aici :