Reporterii CNN de la Belgrad, Brent Sadler și Alessio Vinci, i-au spus directorului de atunci al Radioteleviziunii Serbia, RTS, Dragoljub Milanović, la 21 aprilie 1999, că se pregătea un atac asupra clădirii RTS, însă nici el, nici conducerea CNN, care a fost anunțată de guvernul american, nu au informat opinia publică despre acest lucru.
Faptul că CNN știa că va fi bombardată clădirea RTS, dar nu a relatat despre acest lucru, precum şi că NATO ca să atace RTS a trebuit ca reporterii americani să fie relocaţi, a fost dezvăluit în documentarul „Cronica unei morți anunțate” al jurnalistei RTS, Svetlana Janićijević, se menţionează în textul Asociației de Jurnalişti din Serbia (UNS). Filmul a fost difuzat joi seară la marcarea a 21 de ani de când NATO a bombardat clădirea Radioteleviziunii Serbiei, când, în timpul unei emisiuni de știri, 16 angajaţi au fost uciși.
Potrivit UNS, filmul relatează că s-a aflat de la reporterul de atunci al CNN, Brent Sadler, că acest canal american a fost informat că în aprilie 1999 clădirea RTS va fi bombardată, dar că nu a anunţat opinia publică despre aceste cunoștințe, deşi, după cum se menţionează în textul UNS, acest lucru ar fi putut salva viețile a 16 jurnaliști.
Sadler a declarat că a aflat despre decizia autorităților americane de a bombarda RTS pe 8 aprilie de la directorul executiv de atunci al CNN, Tom Johnson.
Potrivit lui Sadler, într-un e-mail intern, Johnson i-a scris că, probabil, ar fi reușit să salveze în acea săptămână televiziunea sârbă, precum și că le-a explicat celor de la cele înalte poziţii din guvernul american că în cazul loviturii NATO vor fi ucise multe persoane nevinovate.
Sadler a mai precizat că Johnson a încheiat e-mailul spunând că „încă nu îi este clar despre ce se va întâmpla cu RTS”.
Cu toate acestea, după aproximativ 10 zile, a adăugat Sadler, a primit un nou e-mail intern CNN de la șeful de atunci al unei filiale internaționale a canalului american în care scria să stea cât mai departe de clădirea RTS.
„Am primit un mesaj clar și lipsit de ambiguitate de a rămâne cât mai departe de clădirea televiziunii. Nimeni de care ne pasă nu ar trebui să fie acolo diseară”, a spus Sadler.
Acesta a explicat faptul că e-mailul a fost trimis cu trei zile înainte de atacul asupra clădirii RTS, și că acest lucru i-a schimbat imaginea despre gravitatea situației.
„CNN nu mai avea voie să relateze din clădirea RTS, și cu o săptămână înainte, din 10 aprilie până pe 17 aprilie, raportam exclusiv de pe terasa televiziunii în fiecare dimineață până la orele de dimineață. Și după aceea, pe 20 aprilie, a venit ultimul avertisment”, a concluzionat Sadler./ciliu/asalar
www.b92.rs – 24 aprilie