EURONEWS (Italia), 27 aprilie 2020 – În momentul în care pandemia a lovit Europa occidentală, sute de mii de români de etnie romă s-au întors în România pentru a nu rămâne blocaţi în străinătate. Numai că odată ajunşi acasă, coexistența cu comunitățile locale a fost de-a dreptul explozivă.
Aceste grupuri etnice au fost la originea tensiunilor puternice cu locuitorii din diferite comunități și chiar între ele. La București, poliția a intervenit chiar în ziua de Paști pentru a reprima o petrecere turbulentă. În zilele următoare au avut loc incidente similare, în mai multe locații.
Potrivit sociologului român Ciprian Necula, acest fapt „este rezultatul marginalității sociale și economice și al oamenilor ignorați de autorități. Am ridicat de mai multe ori această problemă: statul nu își face datoria în aceste comunități, le-a ignorat pentru o mare perioadă de timp. Iar acum vedem efectul. Ceea ce s-a întâmplat până acum se mai datorează și unor prejudecăți, deoarece e drept că în aceste zone trăiesc în special romi, însă şi alți cetățeni se află în aceeași condiție economică și socială”.
De la jumătatea lunii martie, aproximativ jumătate de milion de persoane s-au întors în România din străinătate, unii pentru că s-au temut de boală, alții pentru că și-au pierdut locul de muncă în Occident.
Poliția suţine că comportamentul unei minorități a declanşat reacția localnicilor. „Cei mai mulţi dintre ei se aflau sub influența alcoolului – explică colonelul Dan Antonescu – situaţie care a reactivat vechi conflicte între familii, sau între indivizi. În aceste momente dificile în care ne simțim cu toții frustrați și nervoşi din cauza acestor măsuri restrictive, adoptate pentru protecția noastră, poliția aplică noi reguli, iar atunci când nu sunt respectate, trebuie să intervină”.
Poliţia spune că în general, numărul crimelor violente din România a scăzut cu 47% în timpul săptămânilor de izolare.
Articol de Claudio Rosmino
Traducerea Cătălina Păunel