Guvernul federal al Germaniei trebuie să rescrie programul elaborat pentru preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Din cauza pandemiei de coronavirus s-au schimbat priorităţile, ceea ce înseamnă că misiunea Germaniei va fi şi mai dificilă decât s-a estimat.
Preşedintele Consiliului, Charles Michel a transmis la începutul lunii aprilie un mesaj guvernului de la Berlin, în care a scris că în centrul noului program trebuie să figureze păstrarea capacităţilor de acţiune a instituţiilor europene, managementul crizei şi reconstrucţia; în plus trebuie păstrate pe agenda UE şi problemele legate de integrare – scrie Der Spiegel. Ministrul de stat al guvernului federal german, Michael Roth a declarat pentru publicaţia din Hamburg că cel mai important obiectiv al programului este ca „Europa să stea din nou pe picioarele ei, precum şi întărirea cooperării”. Politicianul a adăugat că acest lucru nu va fi simplu, având în vedere unele guverne ale ţărilor membre au adoptat decizii contrare cu solidaritatea. Remarca destul de transparentă viza în primul rând guvernele Ungariei şi Poloniei, ţări pe care Roth le-a criticat de mai multe ori în ultima perioadă. Acesta a declarat că nu vor abandona în întregime programul numit „Drumul nostru: inovativitate, dreptate, sustenabilitate”, dar obiectivele privind dezvoltarea sustenabilă în condiţiile crizei provocate de pandemie par iluzorii. Este însă puţin probabil să fie eliminate capitolele referitoare la statul de drept şi cosolidarea valorilor europene. Decidenţii politici de la Berlin sunt conștienți de faptul că unitatea Europei nu se poate păstra dacă în continuare va fi tolerat cu generozitate ca unele guverne să mărşăluiască sub slogane eurosceptice şi să încalce valorile fundamentale ale Uniunii Europene. De data aceasta, din cauza crizei, chiar se joacă cu soarta UE – este de părere editorialistul publicaţiei.
Reprezentantul permanent al Germaniei la Uniunea Europeană, Michael Clauss este îngrijorat că aşa numitul „Pact verde” iniţiat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care a fost conceput să fie în centrul atenţiei, acum să fie neglijat. Mai mult decât atât, nu este exclus ca proiectele ambiţioase inițiate pentru ameliorarea efectelor schimbărilor climatice să fie scoase de pe ordinea de zi, deoarece fondurile vor fi folosite în lupta împotriva coronavirusului. În schimb, cancelarul Angela Merkel, într-un podcast difuzat sâmbăta trecută, deşi a recunoscut că preşedinţia germană va decurge un pic diferit faţă de planurile iniţiale, a declarat că problemele climatice vor rămâne pe ordinea de zi, ca şi subiectele legate de sistemul sanitar. „Trebuie să ne gândim nu numai la prezent, ci şi la viitor, de aceea măsurile legate de schimbările climatice nu pot suferi amânare” – a adăugat cancelarul german. În acelaşi timp germanii vor să acorde o atenţie deosebită modalităţii în care se poate construi în ţările membre un sistem sanitar funcţional.
Cea mai spinoasă problemă a preşedinţiei germane pare să fie adoptarea bugetului multianual. O întrebare cheie este dacă în urma pandemiei ţările care contribuie cu mai mult decât primesc de la bugetul comun, sunt dispuse la o contribuţie mai mare? Angela Merkel, în podcastul sus-menţionat a răspuns cu un da categoric la această întrebare, chiar dacă tocmai Germania trebuie să aducă aportul cel mai mare. Cancelarul a menţionat că pachetul de ajutor votat joia trecută de şefii de guverne şi de state în valoare de 540 de miliarde de euro trebuie distribuit chiar înaintea datei de 1 iulie, când va începe preşedinţia germană. Cancelarul german nu a vorbit despre faptul că plăţile către ţările membre ar fi condiţionate de respectarea principiilor statului de drept şi a valorilor europene, deşi aceasta este o altă chestiune sensibilă. Der Spiegel a pus întrebarea în mod direct. „Cum se poate împiedica scurgerea miliardelor de euro în trezoreria unor politicieni ca Orbán Viktor (premierul Ungariei n. r.) care calcă în picioare valorile Uniunii Europene?” În ultimele săptămâni mai mulţi politicieni germani, printre care ministrul de externe Heiko Maas au considerat că respectarea valorilor UE trebuie să fie o condiţie a acordării finanţărilor.
Este foarte important cum vor evolua relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China în condițiile pandemiei de coronavirus. Printre planurile Germaniei figurează organizarea unui summit UE – China care să aiba loc în luna septembrie la Leipzig. Angela Merkel și-a dorit foarte mult un astfel de forum, însă din cauza pandemiei este incert dacă summit-ul va avea loc. În cazul în care prezenţa fizică a participanţilor ar comporta anumite riscuri, atunci întâlnirea va avea loc on-line.
Székely Ervin, Rador