Zboruri anulate, vacanțe anulate și milioane de pasageri rămași cu un gust amar, nici măcar cu consolarea de a-și vedea banii restituiții. Pe de altă parte, însă companiile aeriene se plâng de pierderi de până la un milion de euro pe zi.
Darren McCaffrey de la „Euronews” l-a intervievat pe vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Reporter: Ce părere aveți despre inițiativa celor 12 state membre de a cere modificarea directivei europene privind rambursarea biletelor pentru zborurile anulate? Voucherele sunt o alternativă viabilă?
Margrethe Vestager: Propunerea voucherelor este în regulă, dar nu trebuie să uităm că există mulți pasageri care au nevoie cu adevărat să își primească banii înapoi. Sunt persoane care și-au pierdut locul de muncă în această perioadă, altele care nu au un salariu mare și au nevoie de toate resursele pentru a-și plăti cheltuielile esențiale pentru medicamente și chirie. Evident că cineva privilegiat ca mine, cu un salariu mare, nu are nicio problemă să accepte un voucher. Dar aceasta este o soluție care nu este bună pentru toată lumea.
Reporter: Dacă banii pe biletele zborurilor anulate nu se restituie și apoi impozitele contribuabililor merg parțial către măsurile de salvare luate de către state în favoarea companiilor aeriene; înseamnă practic să plătim de două ori ajutoarele pentru companii precum KLM, Lufthansa sau Brussels Airlines?
Margrethe Vestager: Da, este adevărat, dar să nu uităm momentul dramatic cu care se confruntă companiile aeriene, care au costuri fixe foarte mari și venituri zero. Bineînțeles, pe de altă parte, există drepturile cetățenilor europeni care au motivele lor. Găsirea unui compromis nu este un lucru simplu.
Reporter: Viitorul incert nu permite planificarea vacanțelor de vară. Oamenii nu știu ce să facă și, potrivit multor persoane dezamăgite, Uniunea Europeană nu este în măsură să dea răspunsuri rapide.
Margrethe Vestager: Cred că încă nu a venit momentul să judecăm acțiunile noastre, pentru că suntem doar la începutul crizei. Înțeleg foarte bine frustrarea și furia cetățenilor. Dar am făcut niște pași înainte foarte importanți, este suficient să analizăm eforturile Băncii Centrale Europene și ale Băncii Europene de Investiții. Parlamentul European și Consiliul UE au convenit asupra flexibilizării fondurilor structurale. Îmbunătățim situația, dar, știu, încă nu suntem complet pregătiți.
Reporter: Nu păreți îngrijorată în mod deosebit cu privire la atitudinea Uniunii Europene pentru viitor.
Margrethe Vestager: Dintr-un motiv foarte simplu: nu putem ieși din această criză decât împreună, deoarece nu există o companie care să nu aibă un furnizor într-un alt stat membru și un client în altul. Este clar că soluțiile trebuie găsite împreună. Este, de asemenea, evident că, dacă dorim să progresăm în domeniul digital sau în domeniul mediului înconjurător, trebuie să ne unim forțele. Dacă fiecare țară ar decide pentru ea, am pierde cu toții./oavram/ilapadat
(https://it.euronews.com – 30 aprilie)