În aşteptarea ieşirii prudente din izolare, presa internaţională are în continuare în centrul atenţiei pandemia şi efectele sale. În Statele Unite se înregistrează „cel puţin 25.000 de noi cazuri pe zi, o creştere cuprinsă între 2 şi 4%”, relatează New York Times, cu constatarea că „rata de infectare arată că ameninţarea noului coronavirus nu se diminuează”. Washington Post scrie că în timp ce o serie de state federale americane iau măsuri de relaxare a măsurilor de distanţare socială, un sondaj de opinie arată că „americanii se opun în număr mare repornirii” activităţii afacerilor pe scară mare. În Europa însă, carantina „a redus rata de contaminare generală cu 45%”, evidenţiază cotidianul britanic The Times, citând experţi din sfera medicală. Totuşi, mai sunt patru ţări în care nu s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de infectări în ultimele două săptămâni, iar acestea sunt Polonia, România, Suedia şi Regatul Unit, precizează ziarul londonez. Cu un total de peste 32.000 de decese, Marea Britanie depăşeşte actualmente Italia ca număr de cazuri fatale de Covid-19 în Europa, după cum informează The Telegraph. Financial Times îşi îndreaptă atenţia asupra deciziei Curţii Constituţionale a Germaniei care cere Băncii Centrale Europene să-şi justifice programul de cumpărare de obligaţiuni de stat, sistând participarea Bundesbank la pachetul de sprijin menit a contracara efectele socio-economice ale pandemiei. Le Soir califică decizia drept „un ultimatum pentru Banca Centrală Europeană” şi apreciază că este vorba de „o bombă cu efect întârziat pentru zona euro”.
Ziarele străine relatează şi despre decizia CEDO de a condamna România în cazul revocării din funcţia de procuror-şef a Laurei Codruţa Kovesi. New York Times scrie că actuala deţinătoare a funcţiei de procuror-şef antifraudă al UE „a fost revocată pe nedrept” din fruntea DNA. „Revocarea ei a reprezentat apogeul manevrelor guvernului social-democrat de la acea vreme pentru a schimba legislaţia judiciară şi a-i înlocui pe procurorii şefi, ceea ce a dus la proteste masive de stradă şi la alarmarea Comisiei Europene”, aminteşte cotidianul new-yorkez. Într-o declaraţie pentru agenţia de presă Reuters, Kovesi a afirmat că „acest verdict al instanţei consolidează statutul tuturor magistraţilor europeni şi-i protejează de interferenţa politică discreţionară din partea altor puteri (ale statului), într-un moment în care independenţa celor care anchetează corupţia şi alte infracţiuni grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri şi în felurite moduri”. În acelaşi timp, după cum subliniază publicaţia londoneză Emerging Europe, care cu câteva zile în urmă a desemnat-o pe Laura Codruţa Kovesi personalitatea anului 2020, „victoria la CEDO a eroinei anticorupţie plasează Curtea Constituţională a României într-o nedorită lumină a reflectoarelor”. Remarcând că fosta şefă a DNA nu a cerut despăgubiri, Emerging Europe observă că „verdictul CEDO va avea probabil un cost greu pentru Curtea Constituţională a României, un imens semn de întrebare atârnând acum deasupra independenţei şi credibilităţii acesteia”. Într-un comentariu pe marginea atitudinii preşedintelui român pe tema legii autonomiei Ţinutului Secuiesc, Der Spiegel regretă că şeful statului român, calificat drept „agitator”, a fost distins cu premiului Carol cel Mare. Cu menţiunea că „distincţia de la Aachen este o recunoaştere a meritelor pe calea realizării coeziunii europene”, cotidianul german constată că Iohannis care până acum a rezistat tentaţiei naţionaliste „aţâţă spiritele împotriva minorităţii maghiare din România”, într-o „ieşire fără precedent în România post-comunistă” şi în plină criză de coronavirus.
Pandemia nu este însă singura şi nici cea mai mare ameninţare la adresa omenirii, după cum ne aminteşte The Guardian, citând rezultatele unui studiu asupra consecinţelor încălzirii globale. Iar în lipsa unor măsuri adecvate şi rapide, nu mai puţin de „un miliard de oameni vor trăi într-o căldură insuportabilă peste (doar) 50 de ani”, atenţionează ziarul londonez. Tema încălzirii globale i-a adus însă jurnalistei românce Monica Ulmanu care lucrează la Washington Post unul din prestigioasele premii Pulitzer decernate luni în Statele Unite./abuzoian/cciulu/dsirbu
Adriana Buzoianu, RADOR