Magistrații Înaltei Curți au declarat anticonstituțional acordul împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
Timp de mai bine de nouă ore, judecătorii Curții Constituționale au audiat ambele părți. Autorii sesizărilor privind controlul constituționalității acestui document au remarcat încălcări de procedură în pregătirea tratatului internațional, dar și prevederile „periculoase” pentru interesele naționale ale R. Moldova.
Reprezentantul Guvernului, Vasile Bolea, a solicitat respingerea sesizărilor deputaților din opoziție, dar și recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, pe motiv că acesta a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Ministrului justiției, Fadei Nagacevschi ,a declarat că discuțiile pe marginea creditului rusesc, care este un credit „pur tehnic” în opinia sa, sunt „un show de prost gust” și o încercare de a căuta dușmani externi pentru a ascunde eșecurile „politicii interne”.
Amintim că, la 23 aprilie anul curent, a fost adoptat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi.
Tot în acea zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.
Opoziția a criticat unele prevederi ale documentului, care nu ar fi clare și ar „atenta la securitatea economică a țării”, iar parlamentarul din Grupul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională./abuzoian/ilapadat
UNIMEDIA (7 mai)