Ce să nu puneți niciodată în camera copilului
Poate v-ați întrebat măcar o dată de ce se insistă atât de mult pe acest subiect al siguranței copiilor în propriul cămin. Ei bine, motivul este simplu: pentru că imaginația adultului este adesea depășită de curiozitatea, mobilitatea, ingeniozitatea și lipsa oricărui simț al pericolului, care caracterizează un copil. Drept dovadă stau prea multele accidente nefericite, unele dintre ele cu urmări grave, care au fost înregistrate inclusiv în țări dezvoltate și în medii propice pentru creșterea unui copil. Copilul nu înțelege pericolul la care se expune, dar vede că părinții îi interzic să facă o mulțime de lucruri, iar curiozitatea va fi cu atât mai mare. Frustrarea acumulată izbucnește mai rar sau mai des, fiind concretizată în lacrimi de tristețe sau chiar în crize de furie. Mult mai simplu ar fi, în schimb, să eliminați din calea copilului cât mai multe dintre lucrurile periculoase, astfel încât el să poată descoperi, în liniște și cu calm, lumea în care trăiește. Așadar, va fi mult mai simplu să ascundeți sau să păstrați sub cheie toate elementele valoroase sau cu grad mare de risc, decât să strigați la copil de 30 de ori pe zi că nu are voie să pună mâna pe ele!
* În primul rând, în camera și la îndemâna copilului nu trebuie să fie niciun obiect ascuțit sau care poate deveni ascuțit: forfecuțe, cuțite, obiecte cu muchii de metal, obiecte de porțelan sau de sticlă ce se pot sparge. Obiectele cu muchii de aluminiu, jucăriile mici, cele din tablă care se pot îndoi și pot deveni tăioase, dar și bețele de diferite dimensiuni, nu au ce căuta la îndemâna copilului.
* Jaluzelele, storurile, perdelele nu trebuie să aibă șnururi sau alte accesorii de care copilul poate trage, la fel cum nici lustra/veioza sau lampadarul nu trebuie să aibă cablul electric la îndemână. Dacă totuși există, șnururile de la jaluzele trebuie atent rulate și păstrate în afara razei de acțiune a juniorului.
* Perdelele și draperiile sunt, de altfel, recomandate cu prudență în cazul camerei copilului. Ele adună praful și pot prezenta un risc de strangulare, așadar probabil că ar fi mai bine să le înlocuiți cu niște rulouri, de pildă, sau cu alt tip de storuri sau jaluzele. Chiar și așa, patul copilului nu are ce căuta lângă geam.
* Geamul de la camera copilului trebuie neapărat securizat – este o idee bună pe care ar fi bine să o aplicați la toate geamurile din casă.
* Pungile de plastic, păturile grele sau pernele voluminoase nu au ce căuta în camera copilului, sau cel puțin la îndemâna lui, întrucât se poate sufoca cu ele. Orice jucărie sau obiect rotund/oval sau sferic mai mic de 2 centimetri în diametru nu are ce căuta la îndemâna copilului, pentru că poate fi cu ușurință înghițit. La fel și obiectele foarte mici care nu au această formă, precum piesele mici de LEGO.
* Sacii de gunoi sunt adesea uitați în diferite sertare care sunt la înălțimea copiilor, dar ele pot constitui un risc major pentru viața acestora. Asigurați-vă că micuții nu au acces la ele. Coșul de gunoi trebuie, de asemenea, asigurat.
* În camera copilului nu trebuie să existe un coș de rufe la care copilul ar putea avea acces ușor, pentru că l-ar putea răsturna peste el și eventual s-ar putea sufoca sub greutatea rufelor.
* În privința podelei, este recomandat să lăsați parchetul liber, sau să apelați la varianta unui covor din spumă. Covorul nu trebuie să fie unul ușor de manevrat, mai degrabă fiind de preferat o cameră fără covor.
* O variantă și mai bună ar fi să alegeți cât mai multe covoare mai mici. Viața cu cei mici este dezordonată, nu există niciun dubiu în această privință. Dar, chiar dacă nu putem împiedica apariția dezordinii, putem, totuși, salva podelele de la haos. Care este secretul? Mai multe covoare mai mici, așa-zisele carpete. Perfecte pentru zonele cu trafic intens și cu dificultate în menținerea curățeniei, covorașele se pot fixa direct pe podea, iar atunci când unul dintre ele se deteriorează, îl puteți înlocui pur și simplu cu un altul nou și mult mai puțin costisitor decât unul de mari dimensiuni.
* Este vital să nu lăsați în camera copilului substanțe periculoase precum detergenți sau produse cosmetice pe care le poate desface și le poate înghiți, dar nici medicamente la care el ar putea să ajungă.
* Mobilierul trebuie să fie ancorat în perete, prizele protejate, iar cablurile de alimentare bine ascunse, în așa fel încât să nu existe riscul ca micuțul să tragă de ele.
* Evitați aparatele electronice și electrocasnice, pentru că multe dintre ele pot perturba somnul celor mici. Este bine ca în camera copiilor să nu existe decât dispozitive care le permit să asculte muzică, televizor setat pe opțiunea control parental, iar tableta sau smartphone-ul, chiar dacă au voie să le folosească, este indicat să nu stea la îndemâna lor în permanență.
* În cazul în care în camera copilului există un cufăr cu jucării, aveți grijă la pericolul ca micuțul să își strivească degetele cu un capac greu, care cade brusc. Există multe sisteme de siguranță pentru copii care pot fi montate pentru ca aceștia să nu își rănească degetele „curioase”.
* Jucăriile trebuie atent selectate în așa fel încât să corespundă vârstei copilului și să nu includă piese mici sau detașabile, care pot fi înghițite sau aspirate.
* Îndepărtați de pe corpurile de mobilier orice obiecte grele care ar putea ateriza în capul copilului.
* Sertarele dulapurilor cu haine pot fi securizate suplimentar cu opritori care să îl împiedice pe copil să le deschidă ca să le folosească pentru cățărat, sau să le închidă prinzându-și degetele.
* Odată ce copilul începe să facă baie într-o cadă mai mare, pentru adulți, precizarea că nu trebuie să îl scapați din ochi nici măcar pentru o secundă devine cu atât mai stringentă și mai importantă. Pe lângă riscul de alunecare sau înec, se mai adaugă și o altă posibilă cauză de accidentare: robinetul de apă fierbinte. Și siguranța care blochează capacul vasului de WC este, practic, obligatorie în orice locuință.
* Specialiștii le recomandă părinților să acorde o atenție deosebită zonelor cu prize sau întrerupătoare. Pe cât posibil blocați accesul la ele cu piese grele de mobilier, rămânând să asigurați doar eventualele prelungitoare răspândite prin casă. Există numeroase soluții pentru mascarea și organizarea cablurilor, în așa fel încât bebelușii să nu mai aibă acces la ele.
* Creați un spațiu sigur pentru copii prin securizarea prizelor (protecții, apărătoare, capace de siguranță), alegerea unui mobilier care nu are colțurile ascuțite, ci rotunjite, folosirea unor seturi de protecții pentru muchii, colțuri sau pat, aplicarea de benzi antiderapante pe podea și limitarea accesului copiilor la fereastră, balcon, uși, scări, utilizând siguranțe.
* Plantele de apartament sunt frumoase și împrospătează aerul din cameră, însă pot reprezenta un pericol pentru copil. În primul rând verificați dacă nu cumva dețineți specii toxice. Apoi, chiar dacă nu sunt periculoase, probabil că cel mai bine ar fi să le așezați undeva la înălțime. Dacă aveți ghivece mari, care nu pot fi așezate la înălțime, acoperiți pământul din ele cu plasă, evitând pietricelele, care pot fi înghițite.
* Copiii cresc mult mai frumos atunci când o fac în compania unui animal, întreaga lume medicală fiind de acord că un câine sau o pisică aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea copilului, cu câteva condiții, însă. Animalul de companie trebuie deparazitat și vaccinat regulat, conform protocoalelor în vigoare. În cazul pisicilor, este preferabil ca ele să stea numai în interior, iar câinii să fie pe cât posibil curățați pe lăbuțe la revenirea în casă. Animalele cu blană trebuie periate regulat, astfel încât cantitatea de păr împrăștiată prin casă să fie cât se poate de limitată.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://delamamici.ro/top-10-sfaturi-care-iti-fac-viata-de-parinte-mai-usoara-11645.html
https://gokid.ro/ce-sa-faci-ca-sa-ai-viata-usoara-cu-copilul-10-reguli-de-aur/
https://www.houzz.com/ideabooks/83666209/list/these-10-things-make-life-with-kids-easier
https://www.casa-gradina.ro/cum-trebuie-sa-arate-camera-copilului-spatiul-de-studiu-si-de-joaca/
https://www.vivre.ro/blog/ordinea-in-camera-copilului-7-idei-pentru-depozitarea-jucariilor
https://jysk.ro/blog/9-idei-pentru-amenajarea-camerei-copilului