Parlamentul Serbiei a adoptat Legea privind protecția populației împotriva bolilor infecțioase, precum și modificările și completările adusei Legii electorale. Însă dezbaterea din sala de ședințe a rămas în umbra evenimentelor de pe treptele Parlamentului Serbiei, unde se desfășoară trei greve ale foamei, dar din motive diferite.
Deputatul independent Miladin Ševarlić a decis să intre în greva foamei deoarece nu a reușit să obțină acordul majorității pentru a introduce pe ordinea de zi o dezbatere pe tema încălcării suveranității și integrității teritoriale a Serbiei.
Apoi, liderul mișcării Dveri, Boško Obradović, a declarat că nu acceptă să asiste pasiv la boicotarea alegerilor și, deși formațiunea sa nu va participa la alegeri, totuși va participa la campania electorală în vederea alegerilor viitoare. „În ultimii ani, mereu mi-au cerut să fac ceva, dar fără violență. Iată, vă îndeplinesc dorința. Este o mișcare de rezistență nonviolentă, care începe în acest moment” – a declarat Obradović.
În grevă a foamei pe treptele Parlamentului Serbiei se află și doi deputați din partidul de guvernământ (Partidul Progresist Sârb – SNS), dar din motive total diferite. „Procuratura trebuie să reacționeze când un deputat este agresat fizic. Procuratura nu a reacționat și noi am decis ca în acest mod să determinăm Procuratura să-și facă datoria” – a declarat Aleksandar Martinović din SNS, care acuză Procuratura că nu a reacționat după ce un deputat SNS a fost atacat fizic de liderul Dveri, Boško Obradović. Pe lângă Martinović, în greva foamei a intrat și Sandra Božić, deputat SNS, care a declarat că „aceasta este modalitatea noastră de a protesta”.
„Procuratura trebuie să reacționeze urgent” – a comentat președintele Parlamentului Serbiei, Maja Gojković (membru SNS) referindu-se la greva la care participă colegii săi de partid./rmihaj/cvanatoru
(www.rts.rs – 11 mai)