O decizie a Curţii Constituţionale din Germania a tulburat apele nu numai la Berlin, ci şi la Bruxelles. Marţea trecută judecătorii curţii au decis că programul inițiat de Banca Central Europeană (BCE) de cumpărare a titlurilor de stat care a fost lansat în anul 2015, este neconstituţional. Astfel Curtea Constituţională din Germania a contrazis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Faptul că ţările membre – în urma acestei decizii – se simt îndreptăţite să nu ia în considerare deciziile CJUE, dacă consideră că acestea ar contraveni legislaţiei interne, poate să genereze mari probleme nu doar în plan juridic, dar şi politic. Decizia practic înseamnă că acele ţări care nu execută deciziile CJUE nu ar putea fi obligate să o facă. În prezent, în astfel de cazuri ţărilor respective li se aplică o amendă.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că pentru politica financiară comunitară răspunde doar Uniunea Europeană – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitzng (FAZ). Dreptul UE este prioritar dreptului intern al ţărilor membre, motiv pentru care fiecare stat are obligaţia să respecte hotărârile CJUE. „În legătură cu această chestiune ultimul cuvânt se pronunţă la Luxemburg, nu în altă parte” – a spus preşedintele Comisiei Europene. De aceeaşi părere au fost şi eurodeputaţii germani. Reprezentanta Uniunii Creştin Democrate (CDU), Katja Leikert a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că este evident că în problemele comunitare, competenţa CJUE nu se poate pune sub semnul întrebării. O poziţie similară a avut şi eurodeputatul socialdemocrat Achim Post, care a fost de părere că Uniunea Europeană nu este doar o alianţă relaxată a statelor. Existenţa Uniunii se datorează şi faptului că dreptul comunitar este înaintea dreptului naţional – scrie FAZ. Post crede că în loc de adâncirea contradicţiilor dintre Curtea Constituţională din Germania şi CJUE, trebuie găsită o soluţie constructivă.
Cu totul altfel vede această problemă prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki. Acesta a primit cu entuziasm decizia din Karlsruhe (sediul curţii constituţionale germane). Premierul polonez a declarat că „În Karlsruhe a fost adoptată una dintre cele mai importante decizii din istoria Uniunii Europene” – scrie portalul Mix News. Acesta a declarat că instanţa germană a confirmat că şi competenţele CJUE au limite. Contractele unionale sunt adoptate de ţările membre şi tot acestea au căderea de a trasa limitele competenţelor instituţiilor comunitare – spune Morawiecki, care consideră că iniţiativele de a extinde aceste competenţe sunt nelegale. Conaţionalul lui Morawiecki, fostul ministru de externe al Poloniei şi preşedintele Platformei Civice (partid de opoziţie) are însă o părere opusă şi a respins ideea că dreptul naţional ar fi superior dreptului unional. Acesta a explicat că pentru naţionaliştii polonezi suveranitatea înseamnă că respectă doar acele contracte ale UE, care le convin. „Dacă fiecare ţară ar proceda la fel, atunci confederaţia europenă nu ar putea să supravieţuiască” a declarat Sikorski.
La data de 8 aprilie CJUE a somat Polonia să suspende de îndată aplicarea reglementărilor interne privind competenţa colegiului disciplinar din cadrul tribunalului suprem, până când CJUE va adopta o decizie definitivă privind competenţa în cazurile disciplinare ale judecătorilor. Au existat trei cazuri care priveau proceduri de impeachment împotriva Poloniei care au ajuns până la Luxemburg (sediul CJUE) şi de fiecare dată curtea a dat câștig de cauză Comisiei Europene.
Comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că refuză categoric decizia din Karlsruhe şi în mod indirect a ameninţat Germania cu procedura de impeachment. Şi aceasta la rândul său a subliniat că ultimul cuvânt totdeauna îl are Luxemburgul. Deciziile CJUE trebuie să fie obligatorii pentru toate tribunalele naţionale – a adăugat comisarul european pentru justiţie. Liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European în Parlamentul European, Manfred Weber şi-a exprimat nedumerirea faţă de decizia curţii constituţionale germane. Acesta declara că judecătorii din Karlsruhe au pus sub semnul întrebării tocmai acel principiu care pentru Germania întotdeauna a fost unul important, şi anume supremaţia dreptului european faţă de cel naţional. Weber a spus că guverne, cum este de exemplu cel din Polonia, care pun sub semnul întrebării independenţa justiţiei, de acum înainte pot invoca verdictul instanţei din Karlsruhe dacă nu le convine o decizie a CJUE. De aceea, ar trebui ca autoritatea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să fie întărită și nu șubrezită – a afirmat Manfred Weber.
Székely Ervin, RADOR