Ambasadorul Statelor Unite la Berlin a acuzat Germania de subminare a capacităţii de descurajare nucleară a NATO, vizându-i prin această afirmaţie pe partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, după ce unii dintre liderii lor au cerut dezarmarea nucleară. Rolf Muetzenich, liderul parlamentar al social-democraților (SPD), a solicitat la începutul acestei luni retragerea tuturor armelor nucleare americane din Germania – o opinie care divizează partidul său de stânga și nu este împărtășită de conservatorii dnei Merkel. Într-o opinie exprimată pentru ziarul german „Die Welt”, ambasadorul Richard Grenell a scris: „În loc să submineze solidaritatea care stă la baza descurajării nucleare a NATO, acum este momentul ca Germania să își îndeplinească angajamentele față de aliații săi și să investească continuu în participarea nucleară la NATO”.
„Conducerea politică a Germaniei, în special cea a SPD, trebuie să afirme acum clar că republica federală onorează aceste angajamente și este alături de aliații săi„, a adăugat Grenell, care este și șeful în exerciţiu al serviciilor naționale de informaţii în Administraţia Donald Trump. Observațiile sale reprezintă cea mai recentă ilustrare a relațiilor dintre Berlin și Washington, care au fost deseori încordate în timpul președinției lui Donald Trump. Președintele a făcut presiuni asupra Germaniei pentru a-și majora cheltuielile pentru apărare și a acuzat Berlinul că este un „captiv” al Rusiei din cauza dependenței de energie. Dar comentariile dlui Grenell au venit și la o zi după ce Angela Merkel a invocat „dovezi puternice” conform cărora Rusia se află în spatele unui atac cibernetic din 2015 asupra biroului ei din Bundestag – un atac despre care a spus: „Mă îndurerează„.
„Pericolele care amenință pacea în Europa nu sunt un ‘anacronism'”, așa cum ar fi crezut unii„, a spus Richard Grenell. „Invazia rusă a Ucrainei, desfășurarea de noi rachete capabile să transporte arme nucleare de către Rusia la periferia Europei și noile capacități ale Chinei, Coreei de Nord și a altor țări fac clar faptul că amenințarea este mult prea prezentă„. Acordul de coaliție dintre conservatorii dnei Merkel și SPD se referă la discuții de dezarmare de succes ca la o precondiţie pentru retragerea armelor nucleare tactice staționate în Germania și Europa. Cu toate acestea, dezbaterea cu privire la armele nucleare a fost declanşată de știrile de luna trecută, potrivit cărora Ministerul Apărării dorea să achiziționeze 45 de avioane de vânătoare F-18 de la Boeing pentru a înlocui aeronavele Tornado îmbătrânite și să preia sarcina militară germană de așa-numită partajare nucleară – conform căreia avioanele germane ar lansa bombe nucleare americane în eventualitatea unei crize.
Dacă Germania nu cumpără avioane de luptă noi, partajarea nucleară s-ar încheia o dată cu retragerea planificată din serviciu a avioanelor Tornado, în 2030.opopescu/dsirbu
REUTERS – 14 mai