Conform rezultatelor sondajului Camerei de Comerț din Serbia (PKS) privind așteptările oamenilor de afaceri, în ciuda veniturilor reduse, 90% dintre respondenți nu intenționează să reducă numărul de angajați. De asemenea, 60% dintre oamenii de afaceri intenționează să investească în continuare în mijloace fixe și echipamente și chiar să crească investițiile, a declarat vineri Marko Cadez, președintele Camerei de Comerț din Serbia.
Invitat seara trecută la postul RTS (Radioteleviziunea Serbia – n.r.), Cadez a afirmat că măsurile economice adoptate de stat sunt bune, și că creșterea economiei sârbe, având în vedere că se bazează foarte mult pe economiile Uniunii Europene, va depinde de pornirea economiilor din țările UE.
„Măsurile adoptate de guvern au făcut posibilă menţinerea locurilor de muncă, salvarea companiilor. Acum vine și cealaltă parte a măsurilor, împrumuturi de la Fondul de Dezvoltare și împrumuturi bancare garantate de stat…”, a explicat Cadez și a menţionat că cele mai recente date arată că la Fondul de Dezvoltare au ajuns peste 1.600 de solicitări și au fost deja aprobate 512 împrumuturi, precum și că au început să sosească primele plăți în conturile firmelor.
Președintele PKS a subliniat că, în timpul stării de urgență, companiile au manifestat o mare solidaritate reciprocă, în special în ceea ce priveşte înțelegerea companiilor mari manifestată față de companiile mici, și că un număr mic de companii au fost blocate, lucru care a menţinut lanțul de aprovizionare.
După primele măsuri economice adoptate pentru a ajuta economia, Cadez se așteaptă ca şi economia turistică să beneficieze de împrumuturi mai favorabile, subvenționate.
Cadez a subliniat că Serbia a reușit să mențină exportul de mărfuri chiar și în perioada de stare de urgență și că industria alimentară a avut chiar o creștere în acel interval de timp.
„În perioada următoare ţara noastră și regiunea se pot aștepta la noi investiții străine directe”, a conchis Cadez./ciliu/ilapadat
(www.b92.rs – 15 mai)