Guvernul Franţei a lansat un plan de salvare a turismului, după ce Comisia Europeană a făcut un apel la țările membre să-și deschidă frontierele și să nu lase să se prăbușească acest sector, care reprezintă 10% din PIB-ul european și 12 procente din locurile de muncă ale cetățenilor Uniunii. Are mai multe informații despre strategia Parisului corespondenta RRA în Franța Daniela Coman.
Reporter: Salvarea turismului devine prioritate naţională în Franţa. Guvernul a decis să aloce 1,3 miliarde de de euro din fonduri publice pentru investiții în sector, plan care va fi completat cu investiții private, urmând să atingă o valoare totală de şapte miliarde de euro. Firmele din sector trebuie sprijinite pentru că vor avea costuri suplimentare, fiind obligate să asigure condiții sanitare excepționale. După discuții de peste trei ore cu reprezentanții patronatelor din turism și cu profesioniștii din domeniu, premierul Édouard Philippe a anunțat că acest plan excepțional de susținere a fost construit pe două axe:
Édouard Philippe: Prima vizează sprijinirea sectorului pentru a rezista crizei actuale, limitând falimentele şi concedierile și de a-i permite să se relanseze. A doua axă se referă la trasarea perspectivelor și pregătirea reluării activității cât mai rapid.
Reporter: Premierul francez a asigurat că statul va continua să plătească șomajul tehnic până în septembrie pentru angajații din turism, hoteluri, restaurante, catering, cultură, sport și industria spectacolelor pentru că firmele din aceste domenii nu îşi vor putea relua decât parțial și treptat activitatea. Au fost prelungite până la un an scutirile sau amânările, după caz, a utilităților, chiriilor, taxelor, impozitelor, precum și a ratelor bancare pentru firmele din sector./rpatulea/pvelisar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 mai)